Hirdetés

Legendás rock, kitűnő zenészekkel

Fotó: Vig Norbert
Hajba Ferenc
2022.07.24. 12:33

Aki lemaradt Chris Slade és fergetegesen profi zenekara koncertjéről a Richter teremben, az egy pótolhatatlan élménnyel lett szegényebb

Hirdetés

A nem rockszívűeket is meghódították, ők is ugráltak, énekeltek, élvezték a színtiszta zenét.

Chris Slade persze igen széles repertoárból tudott válogatni, hiszen két külön korszakban is az AC/DC együttesben dobolt, aztán olyan, más világsztárokkal is játszott együtt, mint a Manfred Mann’s, a Uirahheep, David Gilmour, Gary Moore, vagy éppen Tom Jones.

Hirdetés

A koncertkörútja frankfurti fellépéséről Győrbe érkező csapat nemcsak remekül tud zenélni (ezt nyilván előzetesen sem vonta senki kétségbe), hanem valamennyi tagja színes színpadi egyéniség, akik elragadják a közönséget. Aki esetleg attól tartott, hogy egy más zenekarok hírnevével haknizó, az AC/DC exdobosát áruvédjegyként használó együttes majd unottan lenyom egy koncertet, aztán továbbáll, az szerencsére hatalmasat tévedett.

Nyilván elővették a rock legendás dalait, melyekhez Slade-nak amúgy is alkotó köze volt, de ezeket ámulatba ejtő egyéniséggel adták elő.

Slade nem élt vissza a helyzetével, a nevével, a múltjával, nem volt egyetlenegy öncélú, önmutogató dobszólója sem, csak úgy dobolt, ahogyan kevesen tudnak a világ rockszínpadán.

Énekeseit azonnal haverjuknak fogadták a nézők, hangszeres tagjai pedig megmutatták, mi az a rockzene, mire képes egy gitár, s mire a zenész alkotói zsenialitása. Szólógitárosuk egészen különleges képességet, ritka önkifejező tehetséget, remek zenei hangzást hozott az estébe.

A rock a progresszivitás örök műfaja. Értéket hordoz és gondolata van. A rock a szabadság zenéje. Az emberi kiteljesedésé. A hité, hogy lehetünk önmagunk. A hamisság, a negédes önbecsapás helyett a kemény kimondás muzsikája.

Lehet persze visszaélni vele – ahogy mindennel -, lehet árucikként használni, elárulni, de a rock lényege megőrzi és továbbadja önmagát. Ez is a titkai közé tartozik, ezért is érdemes hallgatni, számtalan más, vonzó zenei értéke, hangzása, közösségteremtő ereje mellett.

A Chris Slade Timeline egyike volt az idei győri koncertsorozat legmaradandóbb élményt adó zenei eseményének.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #Győr | #koncert | #szórakozás |
likeold
a fb oldalunkat