Hirdetés
Árvízvédelem

Látványos és hasznos gyakorlat az iparcsatornánál

Fotó: O. Jakócs Péter
Ficsór Dávid
2021.08.24. 15:29

Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak kedden Győrben, három helyszínen. Az egyik leglátványosabb része az eseménynek az Iparcsatorna torkolati műtárgynál zajlott, ahol az árvízkapu ideiglenes elzárásainak beemelését hajtották végre daruval, melyeket búvárok ellenőriztek.

Hirdetés

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság 200 szakemberének részvételével zajló gyakorlat során mobilszivattyúkat is telepítettek. A délelőtti rendezvény keretében sajtótájékoztatót tartottak, melyen Radnóti Ákos Győr alpolgármestere is részt vett. „A vízügyi igazgatóság munkatársai kiváló és értékes munkát végeznek, amiért jár a köszönet a város összes lakójának nevében. Győr a folyók városa, így sokkal több beavatkozásra van szükség, rengeteg projekt, fejlesztési terv és elképzelés van az önkormányzat részéről, amiben számítunk a vízügyre a továbbiakban is” –hangsúlyozta a városvezető.

Képgaléria: O. Jakócs Péter

Hirdetés

A projekt keretében rendezett védelmi gyakorlat egyik helyszíne a Duna jobb parti fővédvonalon, a 14. sz út keresztezéséhez közel fekvő, 2013 évben megjelent óriásbuzgár helyszínén zajlott. A védelmi szakszemélyzet itt a buzgárelfogást, a töltés magasítás kiépítését és megtámasztó bordák kialakítását gyakorolta.

A Marcal folyó balpartján kijelölt másik helyszínen, Koroncó és Rábapatona között, a légvonalban félúton elhelyezkedő Gyirmóti szivattyútelepen elindították a gépegységeket, térvilágítást helyeztek ki, valamint a dunai helyszínhez hasonlóan a buzgárelfogás és töltéserősítés lehetőségeit gyakorolták.

A Győr belterületi Iparcsatorna torkolati árvízkapujának ideiglenes elzárását és nagy teljesítményű mobilszivattyúk kihelyezését sajtónyilvános esemény keretében végezték el. A helyszínen búvármunkával feltárták a műtárgy szerkezetek állapotát, az elzáró elemeket daruval emelték a helyükre. A beavatkozásokat részletes munkavédelmi oktatás és a védekezési munkák széleskörű áttekintése előzte meg, mely során a vezénylési és jelentési modulokat is gyakorolták a kollégák.

A védelmi gyakorlat komoly logisztikai feladatokat is generált, ezek megoldása szintén a felkészülés szerves részét képezte. Németh József, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a program zárásaként elmondta, a vízügyes szakemberek a keddi gyakorlat után frissített tudással és gyakorlattal felvértezve készen állnak a bevetésre egy esetleges újabb árhullám sikeres szakmai koordinációjára és a jelenségek hatékony elhárítására.
Kapcsolódó témák: #árvíz | #árvízi védekezés | #Győr+ TV | #vízügy |
likeold
a fb oldalunkat