„Látvány” disznótor és rekordrészvétel a csanaki piacon

Ficsór Dávid Ács Tamás
2022.11.26. 11:24

Soha ennyi résztvevője nem volt még a Ménfőcsanaki Kézműves és Termelői Piacnak, mint szombaton. 70 őstermelő és kézműves érkezett a Bezerédj-kastély kertjébe, hogy eladásra kínálja portékáit.

A népszerű programot már kilencedik alkalommal szervezte meg dr. Laczkovits-Takács Tímea, aki elmondta, hogy a tavaly októberi indulásnál az volt a célja, hogy egy olyan rendezvényt hozzon létre, ahol helyi termelők és kézművesek mutatkozhatnak be.

„Vásároljunk helyit! Ez volt az alapkoncepció a piac szervezésénél, ráadásul lakossági igény is mutatkozott arra, hogy egy ilyen közösségi esemény legyen a városrészben” – mondta az önkormányzati képviselő, aki hozzátette, minden vásár esetében igyekezett újdonságokkal, különböző kísérő programokkal színesíteni azt, ami ezen a hétvégén sem volt másként.

„Ezúttal az első ménfőcsanaki falusi disznótort tartjuk a kastély kertjében, ilyen még nem volt a városrészben. Szerettük volna ezt a régi hagyományt feleleveníteni, hiszen tradicionálisan Ménfőcsanakon is sok disznóvágás volt korábban” – tette hozzá dr. Laczkovits-Takács Tímea.

A tor lebonyolítását az elejétől a végéig Molnár Balázs, helyi böllér vállalta magára, aki a Győr+ Médiának elmondta: nagy izgalommal készült az eseményre, mert „látvány” disznótorban még soha nem volt része. „Munka közben azt látom, hogy rengetegen érdeklődnek a program iránt, figyelik a különböző munkafolyamatokat, fotózkodnak a különböző „alkatrészekkel”, azt tudom ígérni nekik, hogy hamarosan a friss tepertőből is kóstolhatnak” – tájékoztatott a szakember.

Hurka, kolbász, disznósajt is készül, a feldolgozott húsokat pedig becsomagolják és a csomagokat a városrészben élő időseknek, rászoruló családoknak adják majd. Az első adventi hétvégén rendezett piacon már megjelentek az ünnepi termékek, rengeteg dísztől, karácsonyi édességtől és az időszakra jellemző finomságoktól roskadoztak a standok. Igaz, ahogy telik az idő ezek szépen fogynak, hiszen talán soha ennyien nem látogattak ki a piacra.

A gyerkőcöket arcfestés és különböző játékok várják a kastély kertjében, így a család minden tagja remekül érezheti magát a hűvös, borongós novemberi idő ellenére. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid