Kutyatartók rövid pórázon

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.04.17. 13:19

Póráz nélkül egy tapodtat se! Vagyis a közösségi és közterületeken a kutyát csak póráz, illetve hám használatával lehet sétáltatni.

A rendelkezés ugyan nem újkeletű, ám vannak, akik vagy nem ismerik, vagy nem tartják be.

Pedig a pórázhasználat nemcsak a szökés megakadályozása miatt szükséges, hanem azért is, hogy megvédjük az embert és az állatot” – mondja Királyfi Péter, a Polgármesteri Hivatal ellenőrzési referense. Fajtától, nemtől, viselkedésmódtól, a kutya súlyától, nagyságától és mentalitásától függetlenül kötelező!

Ez alól csak a bekerített kutyafuttatók és a kutyafuttatásra kijelölt területek képeznek kivételt. Ilyen például a nádorvárosi köztemető mellett lévő üres terület, Marcalvárosban a kiserdő, Révfaluban a Mosoni-Duna partjának egy része. Természetesen, ha itt gyalogos, kiránduló, futó vagy egyéb sportot űző személlyel találkozunk, szintén ajánlatos megkötni ebünket. Bár ezt jogszabály nem írja elő, de becsületbeli kötelesség – lenne – véli a referens.

A póráz használata azért is indokolt, mert az egymással játszó kutyák is maradandó sérüléseket okozhatnak egymásnak. Aki pedig mindezek ellenére sem használja a pórázt, szabálysértést követ el, ami bizony büntetéssel járhat.

Szintén állandóan visszatérő probléma a kutyaürülék, eltakarítása a közterületekről ugyancsak kötelező feladat, melynek elmulasztásával köztisztasági szabálysértést követ el a gondatlan gazda. Azaz négylábú barátunkat nemcsak etetni, itatni, kozmetikáztatni kell, hanem betartani a rájuk vonatkozó előírásokat. Tehát, póráz nélkül egy tapodtat se!

Kapcsolódó témák: #állatok | #kutya |