Hirdetés
Elismerés

Kurt Schubert-emlékdíjjal ismerték el Várszegi Asztrik főapátot

Fotó: Pannonhalmi Főapátság
Győr+
2022.03.09. 12:15

Az ökumenizmusért, a békéért és a vallásközi megértésért végzett szolgálata elismeréseként, és mert fáradhatatlanul tett a baráti kapcsolatért Ausztriával, Kurt Schubert-emlékdíjjal tüntették ki Várszegi Asztrik emeritus főapátot.

Hirdetés

A püspök március 3-án Ausztriában, Kismartonban vette át az elismerést. Mint mondta nem várt, megtisztelő egyben örömet jelentő meglepetésként érte a kitüntetés.

A díjat a bécsi székhelyű Világvallások Fóruma nyolcadik alkalommal ítélte oda.  díjat odaítélő, Világvallások Fórumának képviselője, Petrus Bsteh laudációjában emlékeztetett, hogy Asztrik atya főapátként az európai szellemiségű oktatás központjává fejlesztette Pannonhalmát.

Hirdetés

Kiemelte, hogy Szent Márton hegye az egyetlen hely, ahol „mindhárom Róma” vezetője, azaz a római pápa, a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárka is vendégeskedett. Asztrik atya 1964-ben lépett be a bencés rendbe, 1991 és 2018 között volt pannonhalmi főapát. Korábban az Osztrák Köztársaság Arany Becsületrendjével is kitüntették. Ő az első magyar, aki megkapta a Kurt Schubert-emlékdíjat, amellyel az osztrák tudományos judaisztika megalapozójára, az Osztrák Zsidó Múzeum alapítójára emlékeznek.

Kapcsolódó témák: #Ausztria | #díj | #Pannonhalmi Főapátság |
likeold
a fb oldalunkat