Hirdetés
Átadták a kultúra napi elismeréseket

Kultúránk dicsérete

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.01.21. 20:21

A Győr Művészetérét és a Győr Közművelődéséért díjak átadással, valamint ünnepi műsorral köszöntötte a győri önkormányzat A magyar kultúra napját pénteken este az Egyetemi Hangversenyteremben.

Hirdetés

A Kiscserók táncegyüttes fergeteges néptáncbemutatóját követően Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy január 22-dike az egyetemes magyarság ünnepe: múltunk, jelenünk és jövőnk tisztelte. A gyermekeinknek, unokáinknak példát kell mutatnunk, a magyar kultúra értékeit fel kell előttük tárni, meg kell szerettetni velük, hogy aztán ők is továbbadják utódaiknak, mindazt, amire a magyarság büszke lehet.


A képviselő beszélt arról is, hogy az ünnepi megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek,, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket, de arra is rámutatott, hogy oda kell figyelni és meg kell becsülni a köztünk élő tehetségeket.
„Szerencsére Győrben igazán virágzik a magyar kultúra. Mindez azoknak a kulturális szakembereknek az érdeme, akik az év szinte minden órájában azon dolgoznak, hogy közelebb hozzák az emberkehez a művészeteket, a kulturális értékeket. Nagy köszönet mindazoknak, akik a magyar és városunk kulturális életének ápolásán dolgoznak, időt és energiát nem sajnálva!” – fogalmazott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.  

Hirdetés

Jó dolog Győrben polgármesternek lenni. Azért jó, mert büszke lehetek a városra. Azért lehetek büszke, mert mindenkitől azt hallom, hogy jó Győrben lenni.  Arra a kérdésre, hogy miért? mindenki olyan élményt említ, ami a kultúrához kapcsolódik „– kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Dézsi Csaba András. A helyi kulturális értékeinket felelevenítve beszélt a polgármester a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház sikereiről, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a dr. Kovács Pál Könyvtár, a Generációk Művelődési Háza jelentőségéről a győriek életében. Szólt sikeres íróinkról, költőinkről, képzőművészeinkről, zenészeinkről, és mindazokról, akik hozzá tesznek városunk kulturális értékeihez és azokról is, akik mindezt  közvetítik az emberek felé. ”Számomra kiemelkedően fontos a munkakultúra. Győrben olyan munkakultúrát mutatunk fel Magyarországnak, ami Győrt a legjelentősebb városok közé emelte. Nem csak azért, mert most jól megy nekünk, hanem azért is, mert elődeink az elmúlt 100-150 évben felépítették azt az ipari hátteret, ami mindig is kiemelkedett az európai munkakultúrában.” – hangsúlyozta a polgármester.

A köszöntők után dr. Dézsi Csaba András és Rózsavölgyi László, az Oktatási Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke átadta a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat, a díszokleveleket és üvegemléktárgyakat.

Az ART WORLD HUNGARY Egyesület a város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül kapta meg a Győr Művészetéért díjat, melyet Rovács Jolanta, az egyesület elnöke vett át. A 2011-ben alakult egyesület értékteremtő tevékenységének köszönhetően Győr és a régió kulturális élete, annak értékei egyre szélesebb körben váltak ismerté hazánkban és Európa más tájain is. A tagok maguk is képzőművészek, akik jelentős életművet tudhatnak magukénak. Az alkotók a közösségben kölcsönösen inspirálják, erősítik egymást, s ezekből az intuíciókból legtöbbször valami egészen izgalmas, új dolog születik. Kiállítottak többek között a World Art Games Croatia elnevezésű művészeti világtalálkozón, a bécsi Horvát Kultúra Házában, a Krakkói Műszaki Egyetem Kotlownia Galériájában, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban, a Győri Egyházmegye Triangulum Galériában, és 2019-től kezdődően a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával létrejött együttműködés keretében folyamatosan tárlatokat tartanak a kamara épületében is.

Szintén Győr város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül Győr Művészetéért díjban részesül a HOPPÁRÉ  zenekar. A díjat Burai Zsolt, a zenekar vezetője vette át. A Hoppáré  2012-ben alakult Győrben, előadásaikban a kávéházi zenei kultúra hagyományait elevenítik meg, népszerű magyar és külföldi klasszikusok feldolgozásával. Az együttes a magyar és roma népi kultúra gyöngyszemeit gondolja újra, és a rájuk jellemző stílusban dolgozza fel latinos, jazz-es, világzenei hangvétellel fűszerezve. Saját szerzeményeikkel is színesítik repertoárjukat, a Trianoni Békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából íródott ’Együtt dobban a szívünk’ című daluk hűen tükrözi az összetartozás, az egymás iránti tisztelet és a magyarság értékeinek elismerését. Az évfordulóra készült dal egyben a győri emlékfilm zenéje is. A Hoppáré tagjai: Pataki Anna, Paku Patrícia, Németh Csaba, Baranyai István, Burai Zsolt, Tarjányi Dávid, Horváth Mihály.

Győr Közművelődéséért díjban részesült Fazekas Antónia, a Generációk Művelődési Házának igazgató-helyettese, aki a város kulturális életében végzett kimagaslóan eredményes közművelődési tevékenysége elismeréséül vehette át az elismerést.. Fő mozgatóereje és kitalálója a Generációk Művelődési Háza nagysikerű „raklapos”, azaz építő játszóteres táborának, melynek  ötödik éve  ő a táborvezetője. Művelődésszervezői feladatai között szerepelt többek között az Arrabona Diákszínjátszó csoportok munkájának segítése, történelmi játszóház néven, rendhagyó órák kidolgozása. Igazgatóhelyettesként közvetlenül összehangolja, irányítja és felügyeli az intézmény szakmai munkájának egészét.

A városvezetés elismerésben részesítette az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkáét végző munkatársakat. Elismerésben részesült: Borbély János a Győr Megyei Jogú Város Levéltára Műszaki fióklevéltár telephelyvezetője, Hegedűs Ildikó a Győri Nemzeti Színház titkárságvezetője, Herczig Zoltán a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum múzeumi informatikusa, Katavics Lajos a Győri Balett műszaki vezetője, Máj Szabolcsné a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér osztályvezetője, Nyéki Ágnes a Győri Filharmonikus Zenekar titkárságvezetője, Tóth Attiláné a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ üzemviteli alkalmazottja, Tóth Laura a Generációk Művelődési Háza művelődésszervezője, Vadászné Kelemen Alexandra a KP-GSZK gazdasági főelőadója, Vitányi-Juhász István a Vaskakas Bábszínház bábszínésze,  Zalka Zsuzsanna a Győri Művészeti és Fesztiválközpont gazdasági főelőadója, valamint Kókai Attiláné a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ üzemviteli alkalmazottja, aki betegsége miatt nem tudta átvenni a díjat.

Az ünnepi műsorban közreműködött Dudás Dorottya előadóművész, Soós Gábor orgonaművész és a prémium Show Bt. táncosai.

TV-s szerkesztő: Földvári Gabriella, Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #díjátadás | #Győr | #Győri önkormányzat | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat