Különleges kurzus a kamarától

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.05.07. 14:07

Újabb egyedi kurzust teljesítettek a Széchenyi István Egyetem azon hallgatói, akik felvették a „Kamara a vállalkozásokért” tantárgyat. A profitorientált, vállalkozói ismereteket nyújtó képzés félévzáró előadásán a fiatalok prezentálták projektjeiket a mentorok, előadók és tárgyfelelősök előtt, a hallgatók munkáját pedig oklevéllel ismerték el a campus és a kamara képviselői.

Országosan is egyedülálló az a képzés, mely az egyetem valamint a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében kínál egyedi lehetőséget a fiataloknak. A tantárgy egyre népszerűbb a hallgatók körében, mint kiderült meghirdetését követően minden évben szinte percek alatt betelik a szükséges létszám. „2011-ben indítottuk el a képzést, ami a generációk összefogásának a sikertörténete. Partnerségünkben mindig azon gondolkozunk, hogy hogyan tudjuk összehozni a fiatalokat a tapasztalt vállalkozókkal. A tavaszi félévben mindig egy kiscsoportos létszámmal indulunk, jelenleg 20 hallgató teljesítette a követelményeket. Ez egy olyan program, melyből a mentorok is tanulhatnak. A jelentkezőkkel azt a kamarai inspiráció halmazt is igyekszünk megismertetni, amivel az adott gazdasági környezetben szembesülhetnek” – ismertette Molnár Albert, a kamara győri térségi elnöke. Kérdésünkre azt is elárulta a szakember, hogy a tananyag folyamatosan változik, az állandóságot az elméleti ismeretek adják, melyek egy vállalkozás indításához és menedzseléséhez szükségesek.

Az egyetemen számos olyan program van, ahol a hallgatók kompetenciájának fejlesztése zajlik. „A diákok saját, vagy mások ötletein dolgozva, sikeres mentorok segítségével juthatnak hozzá a tudáshoz. Vagyis mellettük áll egy olyan személy, aki folyamatosan jelzi a felmerülő kérdéseket és lehetőségeket, például a pénzügyi terv kapcsán, hogy hogyan áll össze a piacelemzés, van e realitása a projekt megvalósításának és tartalmaz-e innovációs elemeket az elképzelés” – ezt már dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta mondta portálunknak a keddi előadások kezdetén. Az egyetemi tanár a jövőt illetően kifejtette: bíznak benne, hogy a jelenlegi négy szak mellett a későbbiekben mások számára is elérhetővé válik a tantárgy, hiszen nagyon népszerű, ezért is indítanának egy második kurzust is ezen a területen.

A képzésben résztvevők oklevéllel gazdagodtak, így az öttevényi Horváth Boglárka is, aki úgy érzi sokat köszönhet a kamarai tantárgynak. „Nagyon önállóan kellett dolgoznunk, sok beadandót készítettünk. Ráláttunk a vállalkozások működésére, és rengeteg segítséget kaptunk a szakemberektől, a mentorainktól. Másoknak is ajánlom, azt gondolom sokat profitáltam már most belőle” – beszélt elismerően az oktatásról az egyetem hallgatója.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos