Az MCC-ben bemutatták Szalay-Berzeviczy Attila művét

Különleges könyv az első világháborúról

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.06.01. 20:16

Könyvbemutatót tartottak a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában. Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig című kétkötetes alkotása teljesen új megközelítéssel vezeti végig az olvasót az első világháború évein és színhelyein.

Az akkori fekete-fehér fotók helyett a könyv a centenárium alkalmából 2014 és 2021 között fényképezett színes felvételeken keresztül mutatja be a háború eseményeit, valamint a világot, ahogyan száz évvel később megemlékezik róluk. A két kötetben közölt mintegy 1700 felvétel összesen 5 kontinens 57 országában készült.

Az album fotográfusa és szerzője Szalay-Berzeviczy Attila szakít a szokásos hadtörténeti és tudományos megközelítéssel, helyette a fotókat kiegészítve közérthetően és tárgyilagosan meséli el a nagy háború mozzanatait, s igyekszik olyan ismereteket is átadni az olvasóknak, amelyek a helyszínekre utazáshoz adnak segítséget. Ehhez hasonló könyv még soha, sehol nem született.

,,Az eddigi első világháborús könyvekkel ellentétben az enyém nem egy frontszakaszra fókuszál, hanem az egész földkerekségre. Ami a sajátossága, az a vizuális világa. Egyrészt a 410 oldalból a kétharmadát a képek teszik ki, és nem akkor készültek, hanem száz évvel később, 2014 és 2021 között. Emiatt egy teljesen új vizuális élményen keresztül tud időutazáson részt venni az olvasó – mondta a könyv szerzője a Győr+ Médiának. “Nyolc éven át minden szabadnapomat, minden hétvégémet ezzel töltöttem. A barátaim és a családtagjaim az elmúlt években sokat nélkülöztek engem. 57 országot kellett végigjárnom, ráadásul a legtöbbet többször, mert arra is ügyeltem, hogy a fotózás során olyan fényviszonyok és időjárási körülmények legyenek, amelyek pontosan visszaadják azt a körülményt, azt az érzést, ami igaz volt száz évvel korábban.”

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri intézményvezetője szerint egészen különleges alkotást mutattak be.

,,Az elmúlt időszakban több könyvbemutatót tartottunk, olyan műveket is bemutattunk, amelyeknek magyar a szerzője. Szalay-Berzeviczy Attila könyve egészen új megközelítésből mutatja be az első világháborús hadszínteret és eseményeket. Hosszú évek kutatómunkája és személyes utánajárása van benne. Nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat. Nem szabad elfelejteni, hogy városunk az első világháború centenáriumáról méltóképpen emlékezett meg az elmúlt években, hiszen több győri katonai alakulat is érintett volt a harcokban, a gyalogezred és a vadászzászlóalj is. Egy ilyen könyv megjelenése jó apropó, hogy felidézzük ezeket a történéseket” – fogalmazott dr. Fekete Dávid.

Galéria: Marcali Gábor