Különleges házasításból szuperprodukció: ilyen lett A helység kalapácsa!

P. Csapucha Adrienn Fotó: 4K Media Studio/hegedűs Bence
2023.09.24. 10:03

Ősbemutatót tartott szeptember 15-én a Győri Nemzeti Színház. A helység kalapácsa című vígopera Petőfi Sándor klasszikus eposzát öltözteti új köntösbe, a mű alapkonfliktusát egy szerelmi huzavona adja.

A Cooperával koprodukcióban készült darab a dallam által is megeleveníti a kifordított, komikus álomvilágot. Főszerepben a Liszt Ferenc-díjas, érdemes művészt, Molnár Leventét láthatja a közönség, az operaénekes korábban Bánk bánkot játszotta nagy sikerrel a nagyszínpadon.

„Petőfi a kedvenc költőm” – árulta el kérdésünkre Molnár Levente, majd gyorsan hozzátette, hogy a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja egy igaz, „tűz-szív” ember volt. „Petőfi maga a magyar virtus” – szögezte le az operaénekes. A darabról úgy vélekedett a művész, hogy szerinte az egy fantáziavilág, sötét humorral, ám egy jól fogyasztható, könnyed opera. „Fejenagy karaktere nagyon közel áll hozzám, kicsit talán rám is írták, egy igazságkutató fazon, egy erős karakter, aki igazságot követel. Ez a darab megtanít a mai sunyi világban élni” – mesélte lapunknak Levente.

Bakos-Kiss Gábor is feltűnik a darabban, mi több, végig is kíséri azt. „Úgy gondolom, hogy Petőfi Sándor elbeszélő költeménye kimondottan vígoperának íródott, de ahhoz, hogy azzá váljon, kellett Bereczki Ágota, színházunk vezető dramaturgja, aki a librettóját írta. Ez a mű egy pamflet, közben pedig egy stílusparódia. A produkció egyébként egy többéves együttműködés eredménye, remekmű született, a közönség biztosan jó érzéssel fog távozni a teátrumból” – fogalmazott a direktor, aki a hangját sem kímélve vándorként alkot nagyot.

És ha már hang, a szemérmetes Erzsók mellett sem mehetünk el szótlanul, Lázin Beatrix csodálatos hangja ugyanis betölti az egész nézőteret. Kiváló az alkotói csapat, így a rendező Zakariás Zalán is, aki lapunknak úgy fogalmazott: ezt a darabot is szakértelemmel, szeretettel alkottuk! „Nagyon sokat beszélgettünk a tervezés ideje alatt arról, hogy hogyan is épüljön fel ez a vígopera és mi mindent tartalmazzon. Végül úgy jött létre, ahogy én színpadilag is megálmodtam. Frappáns, zenei bravúrokban gazdag megoldásokban gondolkoztunk, nagyon sok olyan dolgot megidézünk, amit a vígopera műfaja tartalmaz. Ez egy nagy rálátást és folyamatos dokumentációt követelt, de kéz a kézben haladtunk, ezért is született végül egy olyan előadás, melyet 5 éves kortól egészen 105 éves korig bárkinek szívesen ajánlok” – hangsúlyozta a rendező.

A léleksimogató, egész család számára felhőtlen kikapcsolódást garantáló produkció, erős parodisztikus elemekkel, szinte rajzfilmbe illő karakterábrázolással nyújt egyedi kulturális élményt a Győri Nemzeti Színházban, ahol nemcsak egy ősbemutató született, hanem egy olyan opera, melyet senki nem felejt el…

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház | #premier |