Hirdetés

Különleges emlékek a győri értéktárban

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.09.07. 15:51

A korszakos jelentőségű Petz-féle gyomorvarrógép, a Vaskakas és a Győr-kereszt került be elsőként a most megalakult győri értéktárba.

Hirdetés

Szeles Szabolcs, az értéktár elnöke azt javasolta, hogy Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóján 75, nagy jelentőségű helyi érték beválasztásáról döntsenek.

Külső javaslatként a Petz-féle gyomorvarrógép dokumentumai kerültek a bizottság asztalára. A győri egyetemi kórház névadója, Petz Aladár által feltalált gyomorvarrógépet szerte a világon használják. A berendezés a kézi sebvarrás nehéz, körülményes és veszélyes műveletét váltotta ki. Működési elve modellként szolgált az azóta továbbfejlesztett sebvarró gépeknek. Német nyelvterületen új kifejezést – werde gepetz – is alkottak a beavatkozásra, ami azt jelenti, hogy „megpetzelték” a beteget.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András polgármester javaslatára felvették az értéktárba a Győr-keresztek történetét is. Ezek a történelmi jelentőségű kordokumentumok 1598 óta állnak főleg Ausztria és Magyarország településein és annak az emlékét hirdetik, hogy abban az időben Győr a keresztény Európa védőbástyája volt. Négy évi megszállás után ugyanis Pállfy Miklós és Adolf von Schwarzenberg hadai cseles rajtaütéssel visszafoglalták a várat, s ezzel közvetlenül Bécset, de egész Európát is megvédték a töröktől. 1598 április 25-én Rudolf császár elrendelte, hogy a győri vár visszafoglalásának emlékére állítsanak kereszteket a következő felirattal: „Mondj Istennek dicséretet, hálát, hogy visszaadta nekünk Győr várát.” A magyarok aznap foglalták vissza a győri várat.

Fotó: Marcali Gábor

A harmadik értékjavaslat is a vár visszafoglalásának legendás jelképe, a vaskakas. A győri várat elfoglaló törökök azt hangoztatták, hogy a győri várat akkor foglalják el a keresztények, a ha a vízi kapu tornyán álló vaskakas megszólal. A legenda szerint egy magyar katona felkúszott az épületre, s kukorékolva jelezte, hogy új napra virrad a város. A győriek ezen a napon foglalták vissza a várost.

A győri értéktár alakításába ajánlatával bárki részt vehet, sőt azt szeretnénk, ha minél többen mutatnák be és javasolnák azokat az értékeket, melyek az városközösség büszkeségei, hozzájárul Győr identitásához, s jelentősége túllépi a város, vagy akár az ország határait, mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Kapcsolódó témák: #Győri Értéktár |
likeold
a fb oldalunkat