Különleges divatbemutatót rendeznek Győrben

Szigeti Sándor Illusztráció: Pixabay
2023.09.26. 17:59

Különleges divatbemutató helyszíne lesz Győr! Az eseményen fiatal tervezők kapnak ingyenes bemutatkozási lehetőséget és amatőr modellek, köztük diákok állnak színpadra. Nemes ügyhöz már most nagyon sokan csatlakoztak és önkéntes munkával segítik a kezdeményezést.

„Sok olyan fiatal és tehetséges divattervező van Győrben is, akik elvégezték az iskolát, de anyagi okok miatt a nagyközönség előtt eddig nem tudtak bemutatkozni. Egy komolyabb divatbemutatón való részvétel díja ugyanis több százezer forint, ezt a fiatalok nem engedhetik meg maguknak, ezen szeretnénk segíteni” – mondja Tölgyesi Norbert ötletgazda, aki modellfotósként szembesült a problémával, és elhatározta, hogy az ügy mellé áll.

„Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, de kezdetben falakba ütköztem. Helyszín ugyan lett volna, de vaskos bérleti díjakat kellett volna fizetni, amihez hozzájöttek volna a további költségek: a fodrász, a sminkes, a világosító, a hangosító, a videós, a külsős fotós, a díszlet és a modellek díja, így nyilvánvaló lett, hogy más utat kell választanunk” – meséli Norbert, aki több civil egyesület munkáját is segíti Győrben.

Tölgyesi Norbert

„Idén tavasszal megkerestem az ötlettel a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumot, ahol többek között fotográfusokat, dekoratőröket, nyomdaipari előkészítőket, mozgókép- és animációs szakembereket képeznek, akiknek leendő szakmájába vágna egy ilyen rendezvény és remek referenciamunka lenne a számukra. Az elképzelés szerencsére rögtön nyitott fülekre talált az iskola vezetésének részéről” – hangsúlyozza a győri fotós.

„Az iskolánkat mindig is a nyitottság jellemezte, szeretünk olyan dolgokban részt venni, ahol megmutathatjuk a kreativitásunkat. Azért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert ez a rendezvény olyan kihívás, amely a tanítványaink fejlődését szolgálja és igazi kuriózum Győrben. A Sport és Kreatív Technikum legtöbb szakmája kapcsolódik egy divatbemutató témaköréhez, amelyet kompetencia-fejlesztésre tudunk használni és közben a rendezvényszervezés világába is bepillantást nyerhetnek a diákjaink” – mondta el kérdésünkre Csengeri Mária, Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatója.

Készülnek a díszletek

„A tanulók készítik el a díszletet, látványelemeket és a színpadi hátteret, amelyre animációt, mozgóképet vetítenek, segítettek a plakát megtervezésében és a szervezésben, végigfotózzák és videózzák az eseményt, amelyből kisfilmet készítenek, valamennyien éles helyzetben tehetik próbára a tudásukat. A lányok közül többen modellként is kipróbálhatják magukat, testalkati megkötés nélkül, ami az önértékelésüket erősíti. A próbák múlt hét óta zajlanak.” – emelte ki Ácsné Soós Gabriella szakmai igazgatóhelyettes.

A diákok mellett a tanárok is kiveszik a részüket a munkából, mindenki önként és ingyen dolgozik, a bemutatóhoz a már meglévő taneszközöket és anyagokat használják fel, a díszlethez újrahasznosított kartongyűjtésbe kezdtek, így a divatbemutató megszervezése plusz költséggel nem jár.

„Segítőink is vannak, hiszen a Kossuth Lajos Technikum és Kollégium szépészeti ágazatától kértünk kozmetikusokat és fodrászokat, akik a modellek felkészítésében közreműködnek, a főpróbán és a bemutatón is részt vesznek, amelyet ezúton is nagyon köszönünk” – hangsúlyozta Csengeri Mária, hozzátéve:

„A rendezvény hivatalos elnevezése Hosszú kifutó – SK Divatbemutató, amely egyrészt egy nyomdaipari szakkifejezésre utal, másrészt pedig azt szeretnénk vele üzenni, hogy ezzel a rendezvénnyel hosszútávon számolunk, és a jövőben is szeretnénk megrendezni.”

A plakát a QR-kóddal

Tölgyesi Norbert zárásként elmesélte: amikor Facebook-csoportokban először meghirdette az eseményt, sokan el sem akarták hinni, hogy tényleg van egy ilyen lehetőség. Szerencsére még többen voltak, akik fantáziát láttak benne és elhatározták, hogy segítenek és csatlakoznak a nemes ügyhöz.

„A győrieken kívül a milánói divathétre is meghívást kapó Szabó Ilona, valamint az öko-ruhákat tervező esztergomi Konterman Kata is elhozza a kreációit hozzánk, és egy Győrben élő világbajnok sminkes is mellénk állt. A modelleknek Szabó Ilona tanítja be a színpadi járást és mozgást, a pózokat, aki Budapestről jár le Győrbe felkészíteni a gyerekeket, teljesen ingyen.

A rendezvényen 9 tervező több mint 70 kreációját 29 modell mutatja be a színpadon, nagy izgalommal és lelkesedéssel zajlanak az előkészületek” – tette hozzá Tölgyesi Norbert.

A Hosszú kifutó – SK Divatbemutatót október 7-én 14 órától rendezik meg a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum aulájában. A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációért és további résztelekért az esemény hivatalos Facebook és Instagram oldalát, valamint a NoKo Fotó Facebook-oldalát érdemes felkeresni. Regisztrálni az esemény hivatalos plakátján lévő QR- kóddal is lehet. Az eseményre mindenkit szeretettel várnak!