Hirdetés
Széchenyi-egyetem

Különdíjat kapott kutatásáért a volt válogatott labdarúgó

Fotó: SZE/Majer Csaba József
Győr+
2021.05.04. 12:57

A Széchenyi István Egyetem rekreáció mesterszakos hallgatója, Korsós György egykori válogatott labdarúgó, az M4 Sport szakkommentátora nemrégiben különdíjat érdemelt ki az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Kutatásában a mindennapos testnevelésben résztvevő, valamint az amatőr és az elit akadémiai futballképzésben részesülő 14 éves fiúk fiziológiai jellemzőit vizsgálta.

Hirdetés

A kilencvenes években kezdtem el felsőfokú tanulmányaimat Győrben, akkor azonban nem tudtam befejezni. Volt, hogy a klubom kérte, a sportra koncentráljak, volt, hogy én döntöttem így, majd a külföldre igazolásom is akadályozott benne. Négy éve éppen munkahelyi váltás elé néztem, és elhatároztam, hogy újrakezdem: miután edzéseket délután tartok, a tévés elfoglaltságaim pedig estére korlátozódnak, így napközben éppen ráérek tanulni” – mesélte kérdésünkre Korsós György, aki a Széchenyi István Egyetemen már elvégezte a sport- és rekreációszervező alapszakot, most pedig elsőéves rekreáció mesterszakon.

A sportkedvelők tudják, hogy ő az ezredforduló körüli évek meghatározó alakja volt a magyar labdarúgásban. Összesen 33 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, s a Győri ETO után külföldön is kipróbálhatta magát. A legsikeresebb időszakot a Sturm Graz és a Rapid Wien csapatában töltötte, amelyek színeiben 22-szer lépett pályára a Bajnokok Ligájában – ezzel ma is magyar csúcstartó. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban játszó Bácsa FC szakvezetője, a győri Üstökös FC utánpótlásedzője, valamint az M4 Sport futball-szakkommentátora.

Hirdetés

Korsós György elmondta: elégedett a győri egyetemi képzéssel, amit rendkívül komolyan vesz, olyannyira, hogy nemrégiben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Testnevelési és Sporttudományi Szekciójában különdíjat érdemelt ki.

Kutatásában a mindennapos testnevelésben résztvevő, valamint az amatőr és az elit akadémiai futballképzésben részesülő 14 éves fiúk fiziológiai jellemzőit vizsgálta és hasonlította össze.

Ez teljesen másfajta megmérettetés volt, mint amiben eddig részt vettem életem során. Egyrészt kíváncsiságból vágtam bele, másrészt tudatosan, mert nem kizárt, hogy később megcélzom majd a doktori iskolát, amihez jól jön egy OTDK-s szereplés és különdíj – részletezte.

Kutatásomhoz részben méréseket végeztem, részben felhasználtam másokét, valamint áttekintettem a különböző tudományos eredményeket. Azt állapítottam meg, hogy a mindennapos testnevelésben résztvevőknél jobb fizikai paraméterekkel rendelkeznek azok, akik labdarúgással is foglalkoznak, viszont az amatőr és az elit akadémiai képzésben részesülők között ebben a korban még nincsenek akkora különbségek, hogy az előbbiek ne tudnának profi focistává válni.”

Korsós György OTDK-dolgozatának témavezetője dr. Szakály Zsolt, az Egészség- és Sporttudományi Kar dékánhelyettese, a Sporttudományi Tanszék vezetője volt. „Karunknak kifejezetten célja, hogy lehetőséget nyújtson azoknak a profi sportolóknak, akik aktív pályafutásuk lezárultát követően tanulni szeretnének. Korsós György tipikusan olyan ember, aki képes arra, hogy a sport utáni életével is példát mutasson. Rendkívül szorgalmas, nagy benne a tudásvágy, és sokszor saját tapasztalataival kiegészíti, visszaigazolja, ami az órán elhangzik – mondta az egyetemi docens, aki tanítványa kutatását is nagyra értékeli.

A hallgatókat arra sarkalljuk, hogy próbáljanak meg az érdeklődési körükbe tartozó problémát felvetni és tudományos alapossággal megvizsgálni. Ő is olyan témához nyúlt, amivel foglalkozik, és amivel kapcsolatban voltak tapasztalatai. Új, komoly tudományos alapokon nyugvó kutatási irányt indított el a klubjában, az utánpótlás-nevelés fontos kérdését boncolgatva. A végeredmény érdekes, aktuális, novumokat is tartalmazó dolgozat lett.”

Forrás: Széchenyi-egyetem

Kapcsolódó témák: #díj | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat