Kszel Attila: Petőfivel kapcsolatban minden olyan magától értetődő!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ferenczy Balázs
2023.10.30. 08:45

Győrben fontos a kultúra ápolása, a művészeti értékek gyarapítása, ezért is örömteli, hogy január óta töretlen sikerrel fut Petőfi egykor és most című sorozatunk, melynek kitalálásában és felépítésében Farkas Mónika vállalta a főszerepet. Műsorvezetőnk hétfőn este Kszel Attilát látja vendégül, hogy közösen egy kis irodalmi időutazásra hívják a hallgatókat az éterben.

Az adás előtt kolléganőnk és a Győri Nemzeti Színház színész-rendezője a Győr+ Rádió stúdiójában beszéltek a műsorról és annak létrejöttéről. „Móni igazgatónkkal, Bakos-Kiss Gáborral közösen találta ki azt, hogyan is kapcsolódhatnánk be a Petőfi 200 emlékévbe. Szóltak nekem hisz ismerték a Petőfi és Arany mániámat. Tíz kollégát felkértem, 2-2 verset választottam ki részükre aszerint, hogy egyes felmérések alapján melyek a legnépszerűbb alkotások az irodalomkedvelők körében. Semmit nem akartam ráerőltetni senkire, így volt, hogy egyezkedtünk a színészekkel” – avatott be a háttérmunkákba a teátrum művésze. Kszel Attila úgy véli Petőfivel kapcsolatban minden olyan magától értetődően jön.

„Annyira öreg vagyok, hogy nem volt tévénk kiskoromban, így nekünk rengeteget olvastak a szüleink. Édesanyám könyvtáros volt, édesapám kőműves, de ő is imádta a verseket. Volt egy piros, műbőr, kétkötetes Petőfi kiadvány, melyből rendszeresen olvastak, és talán a szerzemények dallamossága miatt, de szívtuk magunkba a verseket. Szép volt a nyelvezete, közel állt hozzánk a hangulata, innen ered tulajdonképpen a Petőfi rajongásom” – idézte fel emlékeit a rendező. Kszel Attila szerint kétféle versmondás létezik, melyből az egyiket biztosan „kilúgozná”! Hogy miért? Erről is szólt rádiónkban, érdemes visszahallgatni a beszélgetést.

Ahogy a hétfőn este, 18 órakor kezdődő műsort is, a Petőfi egykor és most tizedik adását. Na és, hogy mi vár még ránk a következő időszakban? Azt Farkas Mónika osztotta meg a hallgatókkal.

„Az elképzeléseinket abszolút felülmúltuk ezzel a sorozattal. Október 30-án a tizedik részhez érkezünk, hivatalosan az Attilával zárulna, de természetesen novemberben és decemberben is jelentkezünk zenés verselésekkel, így például Váray Lászlót, Jáger Andrásékkal a Dressing Room-ot, F. Sipos Beával pedig a Hangraforgó együttest várjuk, de elképzelhető, hogy becsatlakozik hozzánk Szarka Gyula is” – árulta el részleteket a következő műsorokból az ötletgazda.