Hirdetés

Közügyektől eltiltás helyett kiutasítás?

Illusztráció
Győr+
2021.08.26. 10:27

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a vádlottak büntetésének súlyosítását, közügyektől eltiltásuk helyett kiutasításra ítélésüket is indítványozza abban az ügyben, amelyben a külföldi vádlottak a határokon átnyúlóan a jelentős mennyiség alsó határának 8357,3%-át, a különösen jelentős mennyiség alsó határának 835,73%-át kitevő kábítószert értékesítettek, illetve arra szántak.

Hirdetés

A Győri Törvényszék a 2021. július 13. napján kihirdetett ítéletében a vádlottakat jelentős mennyiségű kábítószerre társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 7 év, illetve 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 8-8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint vagyonelkobzásokat rendelt el.

A nem jogerős ítélet szerint a szlovák állampolgárságú, magyarországi tartózkodási helyű vádlottak Győr-Moson-Sopron megyei otthonukban egy éven át, Szlovákiából beszerzett, nagy tisztaságú (pikó) kábítószert haszonszerzés végett rendszeresen adtak el Ausztriába. Az értékesített és az értékesítésre szánt teljes kábítószermennyiség a jelentős mennyiség alsó határának 8357,3%-a, a különösen jelentős mennyiség alsó határának 835,73%-a.

Hirdetés

A másodfokú ügyészség szerint a kiszabott szabadságvesztések mértéke eltúlzottan enyhe, mert az értékesített és az értékesítésre szánt kábítószer mennyisége annyira kirívóan nagy, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetőivel szemben csak jóval hosszabb tartamú szabadságvesztések kiszabásával érhető el a büntetések célja, azaz annak megelőzése, hogy akár az elkövetők, akár más(ok) bűncselekményt kövessenek el. A vádlottak terhére jelentkezik még a huzamosabb ideig tartó elkövetési időszak mellett a bűnszövetség súlyosító körülménye, valamint a három országot érintő elkövetés is.

Az Európai Unió tagállamainak állampolgára a közügyek gyakorlásától eltiltható, ha Magyarországon lakóhellyel rendelkezik. Miután az uniós polgár vádlottaknak Magyarországon nincs bejelentett lakóhelyük, s miután mint nem magyar állampolgár elkövetőknek Magyarországon tartózkodásuk nem kívánatos, ezért – s mert az egyéb törvényi feltételek is fennáll(hat)nak a büntetésük súlyosítása folytán is – kiutasításukat indítványozza a fellebbviteli főügyészség. – olvasható a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye.

likeold
a fb oldalunkat