Közösen a klímaválság ellen!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.06.02. 15:13

A Klíma és én címmel nyílt kiállítás pénteken a Kisfaludy Károly Könyvtárban. A tárlat tudományosan ismerteti a klímaválságot, egyúttal olyan intézkedéseket mutat be, amellyel mindenki hozzájárulhat a válság megoldásához. A gyűjtemény célja, hogy gondolatébresztő ismereteket nyújtson és választásokat kínáljon a mindennapi döntésekhez.

A könyvtárban rendezett nyitányon elsőként Németh Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta a klímaváltozás hatásait már nem csak a távoli országokban, hanem a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, itt, a vármegyénkben is. „A szélsőséges körülmények nagy károkat okoznak, ez kihat a mindenre, a gazdasági teljesítményre, a mezőgazdaságra, és saját életünkre is” – fogalmazott a vármegyei önkormányzat elnöke. Németh Zoltán úgy látja, a klímavédelemmel kapcsolatban mindig az a probléma, ha valaki nem hiteles információkat ad. „A változás nagyon gyors léptékű, amihez most nem tudunk alkalmazkodni. A folyamatot megállítani nem lehet, de lassítani tudjuk, erre azonban összefogásra van szükség!”

Egy vizsgálat eredményeit is ismertette az elnök, mely szerint vármegyénkben éves szinten 2,5 millió tonna szén-monoxid kerül a levegőbe, ezzel szemben a térségünkben található erdők csak 125 ezer tonnát képesek feldolgozni és megkötni. „Rengeteg energiát tudunk megtakarítani, fontos, hogy egyén szintjén is tudunk változtatni és ha sokan leszünk, jelentős lehet a megtakarítás. Ehhez azonban hozzá kell segíteni mindenkit ahhoz, hogy tudja, mit és hogyan kell tennie. Ezért fontos ez a kiállítás, mert sokféle információ jelenik meg általa a témakörben. Kizárólag olyan információkat közöl, melyek hitelesek, tudományos alapokon nyugszanak, így évek múltán is megállják a helyüket. Bízom benne, hogy sokan felkeresik majd és elgondolkoznak Földünk érdekében” – zárta beszédét Németh Zoltán.

A kiállítást a vármegyei önkormányzat Alsó-Ausztria tartománnyal közösen szervezte meg, így a pénteki találkozón a másik fél részéről Christian Autengruber szólt a megjelentekhez. „Öröm, hogy ezt a kiállítást magyar nyelven hozhattuk el Önöknek, elsőként Győrbe. A klímaváltozás globális probléma, mindenkit érint, fontos, hogy foglalkozzunk a témával, ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk” – mondta az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója.

A tárlat részleteit DI Tino Blondiau ismertette. A szakember elmondta, hogy a plakátokon helyet kap a mobilitás, a fogyasztás és életvitel, a helyes táplálkozás, az újrahasznosítás, de a többi között az energiafelhasználás témája is, ezek ugyanis mind összefüggésbe hozhatók a klímaváltozással. „Sok terület van, ahol cselekvésre van szükség!” – hívta fel a figyelmet a kiállítás kurátora.

A tárlat a többi között Csehországban és Szlovákiában is látogatható lesz, Győrben június 25-ig tekintheti meg a nagyérdemű a Kisfaludy Károly Könyvtárban, a Baross Gábor út 4. szám alatt.

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt