Közös tisztelgés legendás lovagkirályunk ünnepén

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2024.06.28. 07:01

Szakrális meghittség járta át Győr utcáit csütörtök este, ekkor tartotta ugyanis az önkormányzat valamint a Győri Egyházmegye a hagyományos Szent László-napi ünnepségsorozatát. Szent László hermáját 1607 óta őrzik a győri székesegyházban, az ilyen alkalmakkor pedig a nagyközönség is közelebb kerülhet a lovagkirályhoz, annak életéhez és szellemiségéhez.

Ahogy arról már csütörtökön beszámoltunk a győri, ünnepi találkozók sora a Városházán indult, ahol a Díszközgyűlés keretében gazdára találtak a Szent László-díjak.

Majd a Káptalandombon 2012-ben felállított, Lebó Ferenc által készített Szent László szoborhoz indultak a főhajtók, hogy a két méteres mészkőtalapzaton magasodó, Árpád-házi magyar király emlékművét megkoszorúzzák.

A szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházba várta a híveket, az esemény főcelebránsa Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius volt.

Veres András megyéspüspök vezetésével, a hagyományos fogadalmi körmenet végül ugyancsak a Káptalandombról indult, a gyönyörű Szent László-hermával. Az ünneplő közönség a Bécsi kapu tértől, a Király utcán, a Dr. Kovács Pál utcán és a Jedlik Ányos utcán keresztül haladva tért vissza a Káptalandombra.

Galéria: Ács Tamás

Természetesen a programoknak még közel sincs vége, hiszen pénteken 20 órától látványos felvonulással indul a fesztivál, a Szent László Napok rengeteg történelmi, szórakoztató kalandot kínál az érdeklődőknek az előttünk álló hétvégén. Íme a részletek: