Hirdetés

A Zrínyi utcai egykori kórházba költöztetik át a menekülteket

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.03.09. 14:34

Az épület év végén a Széchenyi István Egyetem tulajdonába került, de az egyetem most felajánlotta ezt azért, hogy minden Győrbe érkező háborús menekült egy erre a célra kialakított, meleg és otthonos helyen húzhassa meg magát.

Hirdetés

Győrbe is egyre többen érkeznek az ukrán-orosz háború miatt. Az Olimpiai Sportparkban 31, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola tornatermében pedig 71-en voltak, őket költöztetik át folyamatosan a Zrínyi utcába.

Az önkormányzat, a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenleg is dolgozik az épület berendezésén.

Hirdetés

Matracokat helyeznek el, kialakítják az alkalmi fürdőszobákat és a folyamatos élelmiszer ellátást is biztosítják, hogy a háború borzalmai elől ide érkezők minél inkább úgy érezzék, nem egy alkalmi szállásra, hanem egy otthonba érkeztek.

A győrszentiváni kultúrházban jelenleg 4, míg a likócsiban 10 fő tartózkodik – mondta el a Győr+ Médiának Csepi László, a Polgárvédelmi Kirendeltség vezetője.

Az átköltöztetett háborús  menekülteket csütörtök reggel dr. Pergel Elza, alpolgármester is meglátogatja majd, aki a háború kitörése óta a városi összefogás vezetője.

A Zrínyi utcai épületet a PÁGISZ és a Lukács Sándor Iskola önkéntes diákjai takarították ki a menekültek érkezése előtt.

A szintén ma beköltöző Rácz családból az édesapa elmondta: örülnek az új helynek, hiszen itt külön szobát kapott a családjuk, a kilenc gyermekükkel pedig így sokkal kényelmesebben elférnek. “Nagyon szépen köszönjük a sok segítséget, a rengeteg ételt, italt, ruhákat, mindent nagyon köszönünk az önkormányzatnak. Nagyon kedvesek velünk itt Győrben.“- nyilatkozta a családfő, aki a feleségével és a gyermekekkel éppen most rendezkedett be. 

A Zrínyi utcai alkalmi szálláson körülbelül 200 menekült számára tudnak majd helyet biztosítani. 

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #Győr | #menekültek |
likeold
a fb oldalunkat