Hirdetés
Ha csak eteti, nem segít!

Tehetünk azért, hogy kevesebb cica éljen az utcán

Fotó: Pixabay
Bodrogi Sára
2020.01.09. 17:46

Bár kóbor kutyát egyre kevésbé látni Győrben, a macskák körülbelül hetven százaléka azonban még mindig az utcán él, kolóniákban. A Győri Állatmenhely részt vállal az utcacicák ivartalanításában is, de ahhoz, hogy ne szaporodhassanak el még inkább, s ne szenvedjenek odakint árván, összefogásra van szükség!

Hirdetés

A kóbor cicákat nem elég csak etetni!

Biztosan mindenki ismer olyasvalakit, vagy akár ő saját maga is esett már abba a hibába, hogy megsajnálta az utcacicákat, és befogadni nem tudta, esetleg nem akarta őket, de azért mégsem hagyta a lelkiismerete, és elkezdett ételt, italt kirakni számukra. Lehet, hogy felhívta a menhelyet, hogy talált egy macskakolóniát, és kérte, hogy fogják be őket, s helyezzék el, de nem tudták ezt megtenni teltház miatt. Így maradt a folyamatos etetés, és eszébe sem jutott, hogy ezzel többet árt, mint segít.

Pedig fontos, hogy az emberek felismerjék, önmagában az, hogy etetik a kóbor macskákat, nem elég, gondoskodni kell az ivartalanításról is! Hiszen gondoljanak csak bele, az állatok, akik jól érzik magukat, szaporodni fognak, s akkor hamarosan még több cica él majd az utcán, megfertőzve egymást. Mert bizony a kolóniákban rengeteg betegséget adhatnak át társaiknak a macskák verekedés és szaporodás során is. Bármilyen hihetetlen, a cicáknak nincs hét életük, sokan közülük borzalmas kínok között, segítség nélkül pusztulnak el.

Hirdetés

A menhely befogadóképessége véges!

Meg kell érteni azt is, hogy a menhelyen igyekeznek helyet biztosítani az árva állatok számára és mindent megtenni értük, de a befogadóképességük véges, így egy-egy cicát fogadnak, viszont nem tudnak 40-50 fős kolóniákat elhelyezni. A segítségnyújtásra, a támogatásra azonban számíthat az, aki hajlandó együttműködni.

Miben segít a Győri Állatmenhely? Mit tegyünk, ha utcacicát találunk?

Nagy Péter, a menhelyet üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja ismertette, a Győri Állatmenhely heti 2-3, évente 100-120 utcacica ivartalanítását vállalja. Hozzátette, a menhely biztosítja az anyagi hátteret, ha az ember időt, s munkát áldoz az utcacica megmentésére. Aki  tehát macskát talál, ne csak elkezdje etetni, próbálja meg folyamatosan magához szoktatni, majd fogja be a cicát! A csapdát a menhely kérés esetén biztosítja, ahogy az ivartalanításról, az oltásokról és a féregtelenítésről, valamint az élelmiszerről is gondoskodnak, amit azonban a megtalálónak tennie kell, hogy elhelyezi, orvoshoz viszi és gondozza, míg az ivartalanítás után lábadozik az állat.

Ha az emberek összedolgoznak a menhellyel, közös erővel csökkenthető az utcacicák populációja Győrben.

Fotók: Pixabay

Kapcsolódó témák: #állatok | #Győri Állatmenhely |
likeold
a fb oldalunkat