Közeleg az év vége – lehetőség az együttlétre

Dr. Radics Judit pszichiáter
2022.12.10. 16:31

Legtöbbünk számára megszűnt a mindennapok nyugalma, sietve intézzük teendőinket. Nehéz a helyes időbeosztást tartani, sokszor éppen a személyes kapcsolatok szorulnak háttérbe a teendőkkel szemben.

Ha lelassulsz, a  világ tartalommal telik meg”

Legtöbbünk számára megszűnt a mindennapok nyugalma, sietve intézzük teendőinket. Nehéz a helyes időbeosztást tartani, sokszor éppen a személyes kapcsolatok szorulnak háttérbe a teendőkkel szemben. A néhány éve létrehozott „Slow Budapest” alapítóinak jeligéje: „ha lelassulsz, a világ tartalommal telik meg”.  Nagyon jól hangzik, az ember tényleg erre vágyik, de azért ezt így megoldani, szervezni bizony szinte lehetetlennek tűnik. Mégis a karácsony időszaka olyan periódus lehet, amikor mód nyílhat egy hajszálnyit változtatni mindennapjainkon, és egy kis lassulást „belevinni” a tartalmasabb, élménydúsabb napok érdekében.

Legyen közös program az ünnepi készülődés

A karácsonyi készülődés kezdődhet azzal, hogy megtervezzük az ünnepi fogásokat, a programokat, a meglepetés ajándékokat. A közös sütés-főzés tartalmas beszélgetésre kínál lehetőséget, az együtt töltött időben a kreativitás is megsokszorozódik, ezek is emelik az ünnepi készülődés pillanatait. A gyerekeknek pedig példamutató lehet, hogyan tölthetők meg igényes, színvonalas tartalommal a család együtt töltött pillanatai.

Programok  az ünnepek alatti együttlétre

Részesítsük előnyben az otthoni programokat, de egy közös séta, közös kirándulás még egészségügyi szempontból is jól jöhet. Állítsunk össze egy filmlistát azokról a mozikról, melyeket már régóta szerettünk volna megnézni. A társasjátékok vidám, közös programot jelenthetnek, nem mindennapi kikapcsolódást, a logikai készség fejlesztését, szellemi kihívást. Amennyiben az időnkbe belefér, színházba, hangversenyre is mehetünk közösen.

A jókedv megőrzése

Vannak olyan szerencsés emberek, akik szinte minden körülmények között megőrzik jókedvüket és derűlátásukat. Egyéni, hogy ki miben leli örömét, tehát fontos, hogy mindenki olyan tevékenységet válasszon, ami örömet okoz számára.

 JÓ TUDNI:

Mi tanácsolható az ünnepi menü összeállításához?

Az ünnepi menüket mindig is finom, különleges ételek jellemezték. Ez a tradicionalitáson, a hagyományokon túl jelzi az ünnep jelentőségét, az együttlét örömét, az ételek élvezetes fogyasztását. Olyan ünnepi finomságok kerüljenek az asztalra, amiket mindenki szeret, melyek ízletesek, fogyasztásuk élménnyel jár, örömöt okoz, és emeli a jó hangulatot.

Kapcsolódó témák: #egészség | #karácsony | #vény nélkül |