Hirdetés

Közel ezer fát ültettek idén, bővült a Győrkőcliget is

Fotó: O. Jakócs Péter
Ficsór Dávid
2021.12.01. 12:02

Szerdán 73 facsemetével tovább bővült a Győrkőcliget, így már majdnem 200 növény található a DAC-pálya melletti zöld területen.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András még a kampányában ígérte meg, minden Győrben született gyermek kap egy fát, melyet ide, a DAC-pálya mellé ültetnek el, létrehozva így a Győrkőcligetet. 2020-ban 112 csemete kapott itt helyet, idén pedig 73-an éltek az önkormányzat által kínált lehetőséggel, tizenketten pedig saját területükön helyezték el az igényelt növényt. 37 oszlopos juhar a fiú-, 36 gömbkőris pedig a leánygyermekeket szimbolizálja.

Ez egy kedves dolog és van még rengeteg hely, szóval szurkolunk, hogy szülessen még több gyermek Győrben. Ez az akció egyébként szervesen kapcsolódik a Győr 750-es érmeosztáshoz, hiszen az a célunk, hogy a fiatalok lelkileg és érzelmileg is kötődjenek a városhoz”- hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető hozzátette, a közösségi oldalán meghirdetett akciónak – mely során a győriek javaslatot tehetnek a fák ültetésének helyeire – már az elbírálása zajlik, hamarosan elárulják az eredményeket. Az idei szezonban összességében közel 1000 csemetét és mintegy 240 cserjét ültetnek el a város területén. A Győrkőcligetben kihelyezett táblán részletesen lebontva látható, melyik városrészbe mennyi fa kerül a 2021-es esztendőben.

Évek óta megy ez a fásítási program, mióta elkezdődött több mint 7000 fát ültettünk el a városban, ami egy jelentős szám. Sokszor tesznek szemrehányást, ha kivágunk egy növényt, mert azt nem lehet megmenteni. Ennek a pótlása kötelező, mi pedig a sokszorosát ültetjük a helyére! Külön örülök annak, hogy képviselői körzetembe, Adyvárosba jelentős mennyiségű, összesen 93 fa került idén” –mondta Radnóti Ákos, a környezetvédelemért is felelős alpolgármester.

Szeles Szabolcs számolt be a Győr+-nak arról, hogy egy külön alkalmazás készült a Győrkőcliget és a város ismert fáinak bemutatására.

„Időközben volt egy ígéretünk, és el is készült az applikáció, ami egy szlovák-magyar Interreg projektben valósult meg a dunaszerdahelyi testvérvárosi kapcsolatunkból kifolyólag. Már letölthető az alkalmazás, mely segítségével a Győrkőcligettel és Győr ismert fáival kapcsolatos információkhoz lehet hozzájutni”- emelte ki az alpolgármester.

A frissen ültetett fák karójára idén is egy szalag kerül „Szívügyünk Győr!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák.

A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint. Ménfőcsanak 30, Marcalváros I-II. 57, Gyirmót 4, Kismegyer és Szabadhegy 97, Nádorváros 118, a Belváros 95, Bácsa-Sárás 103, Révfalu 34, Adyváros-Jancsifalu 93, Győrszentiván 98, Sziget-Újváros-Pinnyéd 70, Gyárváros-Likócs 74 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a majd’ 240 cserje ültetése.

Fotó: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #faültetés | #híradó | #környezet | #természet |
Hirdetés