Korunk igricei

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.02.18. 18:26

A közelmúltban Győr Közművelődéséért díjban részesült a Hangraforgó együttes, azaz F. Sipos Bea és Faggyas László.

Korunk igricei ők ketten. Míg Beát már a kezdetektől elvarázsolta az énekelt versek világa, László rockzenészként kezdte pályafutását. Kettejük útja a kétezres évek elején forrt végleg össze. Ekkortól alkotnak egy párt a magánéletben, közös otthonuk Győr lesz és megalapítják a Hangraforgót.

A házaspár remekül kiegészíti egymást, hangszerek sokaságát tudják megszólaltatni. László húros és pengetős hangszereken játszik, mint a gitár, ukulele, mandolin, saz, oud, domra. Bea hegedül, furulyázik és gitározik.

Műsoraikban a klasszikus és kortárs magyar költők versei mellett népdalok, népénekek és történelmi énekek szerepelnek a repertoárjukban. Számos fesztiválon bemutatkoztak, önálló koncerteken, rendhagyó irodalomórákon, ünnepi rendezvényeken képviselik az énekelt költészetet. Több önálló kiadvánnyal rendelkeznek, valamint számos hangzó anyag közreműködői.

„A zenénket mellérendeljük a versnek, vagyis a vers szolgálatában áll a zene és persze mi magunk is. A régi idők muzsikáját és a népdalokat ott igyekszünk ismertté tenni, ahol egyébként nem jutnának hozzá. Kiemelt figyelmet fordítunk az óvodásokra, hiszen ők a legfogékonyabbak. Nagyon sok költővel találkoztunk, s ezek a személyes inspirációk arra sarkalltak minket, hogy például egy borsodi költő sorait elvigyük az ország másik felébe, hiszen ott biztosan nem hallottak még róla. Bátran nyúlunk a kortárs költészethez, fiatalok költeményeit is megzenésítjük és dalként előadjuk” – mondja Faggyas László.

A Hangraforgó együttes két tagja mindig közösségben gondolkodott. Akkor is, amikor húsz éve az egykori Petőfi Művelődési Házban gitárklubot hoztak létre, ahol középiskolásokat és idősebbeket tanítottak énekelni, verselni, gitározni. Az eredmények őket igazolták, hiszen szavalóversenyeket nyertek, belekóstoltak az utcazenélésbe, John Lennon-estet rendeztek. InternetVers Fesztivál felhívásukra sokan küldték be szerzeményüket, hogy felajánlják megzenésítésre, majd a jelentkező zenészek ezekből válogattak, dalokat írtak. Évente egyszer pedig a mindig más városban megrendezett fesztiválon találkozott egymással költő, zeneszerző, előadó és közönség. Megalapították a Hangraforgó klubot, ami egészen a koronavírus-járványig havi rendszerességgel működött. Másfél éve pedig hetente „dalos szelfiket” készítenek. A helyszín mindig más, csakúgy, mint a dalok. A stúdió minőségű felvételt bárhol el tudják készíteni, legyen szó templomról, irodalmi emlékhelyről, múzeumról, bevásárlóközpontról, parkról vagy vízpartról.

Bea hálás a munkahelyének, a győri könyvtárnak, illetve igazgatójának, dr. Horváth Sándor Domonkosnak, aki 13 éve biztosít intézményi hátteret működésükhöz. A könyvtári hálózatnak köszönhetően eljuthatnak a megye kisebb településeire, részt vehetnek pályázatokon.

A házaspár igazi otthonra talált Győrben, ahol nap mint nap érzik az emberek szeretetét.

Kapcsolódó témák: #díj | #elismerés | #Hangraforgó | #Kultúra | #vers | #zene |