Korsós György a jövő sportszakembereit képzi Győrben

Győr+ Fotó: Dudás Máté
2024.07.02. 08:18

A labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit szakkommentálja ezekben a hetekben Korsós György, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának tanársegédje. A volt válogatott labdarúgó alap- és mesterdiplomáját is az intézményben szerezte, oktatói feladatai mellett jelenleg a Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola angol nyelvű képzésének hallgatója.

Az ezredforduló körüli évek magyar labdarúgásának meghatározó alakja Korsós György, aki a válogatottban 33 alkalommal lépett pályára, klubcsapataival pedig 22-szer szerepelt Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A győri születésű sportoló osztrák és görög bajnokságokban is játszott, profi pályafutása lezárásával pedig úgy döntött, újra iskolapadba ül, és egyetemi diplomát szerez.

A kilencvenes években még sajnos nem létezett kettős életpálya program, így nem tudtam egyszerre a sportpályafutásomra és a tanulmányaimra is koncentrálni. Különböző sporthoz köthető tanfolyamok elvégzése után jelentkeztem a Széchenyi István Egyetemre, ahol a sport- és rekreációszervező alapszakon, majd rekreáció mesterszakon szereztem diplomát” – mondta el Korsós György. Hozzátette: szeretne doktori címet szerezni, jelenleg a győri intézmény Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Kutatásai fókuszában a sportmenedzsment innovációhoz fűződő viszonya és a sportklubok innovatív menedzsmentjének teljesítményre gyakorolt hatása áll.

Korábban óraadóként, tavaly február óta főállású oktatóként is részt vesz az Egészség- és Sporttudományi Kar életében: tanított már többek között sportgazdaságtan, sportjátékok, edzéstervezés, rekreációszervezés, sportfiziológia és motorikus képességek tantárgyakat is. Legfontosabb feladatának a tudásátadást tartja: „Szeretném a tapasztalataimat és az évek során gyűjtött ismereteimet a hallgatók szolgálatába állítani, jó példát mutatva nekik. Az egyik kurzusra ismert és elismert külsős előadókat is hívunk sportszervezetektől, sportszövetségektől, akiktől szintén rengeteget tudnak tanulni a fiatalok.” A volt válogatott játékos elárulta: az órák elején sokszor átbeszélik hallgatóival az előző napi focimeccseket, de tippelni nem szeret.

Az aktív labdarúgást ugyan 2021-ben abbahagyta, de jelenleg is fontos szerepet tölt be Győr egyik meghatározó utánpótlás-nevelő egyesületénél: klubmenedzserként segíti az Üstökös FC Bácsa szakmai fejlődését. Nevét azonban nem csak a regionális sportéletben ismerik, szakkommentátorként már nyolc éve köszön vissza a televízióképernyőkről egy-egy futballmérkőzés közvetítésekor.

A 2016-os Európa-bajnokság előtt keresett meg az M4 Sport, hogy szerepeljek az Ausztria–Magyarország mérkőzést felvezető magazinműsorban, hiszen több mint tíz évet játszottam osztrák csapatokban. A felvétel után felkértek a hosszabb távú együttműködésre. Egy-két évig NB I-es és NB II-es közvetítéseknél stúdióztam, majd nemzetközi mérkőzésekre váltottam. Mára Bajnokok Ligája-, Európa-liga- és válogatott-találkozókat szakkommentálok leginkább” – idézte fel a kezdeteket Korsós György. Elárulta: másként készül a klubmeccsekre, mint például egy kontinenstornára, de mind közül a világbajnokság igényli a legalaposabb felkészülést. „A szakkommentátori feladatkörömnek köszönhetően folyamatosan képben kell lennem az átigazolásokkal, a játékos- és a klubteljesítményekkel, így naprakészen tart ez a munka” – részletezte. – Emellett szívesen vagyok ebben a labdarúgóközegben, jó érzés régi játékostársakkal közösen elemezni egy-egy mérkőzést.”

Forrás: Széchenyi István Egyetem