Koraszülöttek találkozója a kórházban

Németh Boglárka Fotó: Marcali Gábor
2022.11.17. 09:21

November 17-én ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Ez alkalomból a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Koraszülött Osztálya ismét találkozót szervez az egykori apróságok számára.

Hirdetés

Apró talpacskák, még apróbb tenyerek, vékony kis kezek és lábak. Ez fogadja azokat, akik a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Koraszülött Osztályára érkeznek. A bájos babaarcok és a hercegnős vagy épp autós matricák segítenek feledtetni a kórházi falakat, azonban ezek a csöppségek a legnagyobb harcosok. Természetesen az osztályon a legjobb kezekben vannak, ráadásul a legkisebbeknek nem kell egyedül megküzdeniük a világ okozta nehézségekkel, hiszen a győri kórházban az apróságokhoz az édesanyák és az édesapák is bejöhetnek. Az anyukákon ráadásul naponta többször, órákig pihenhet a baba, megfelelő orvosi felügyelet mellett. Ottjártunkkor a kis Botond pihent épp édesanyján. A kisfiú nem az első koraszülött a családban, 20 hónapos nővére is itt töltött jó néhány hetet, szombaton pedig már a koraszülöttek találkozójára érkezik családjával. 

A babákról szól ez a nap elsősorban, de azt gondoljuk, hogy egy kicsit rólunk, a koraszülött ellátásban dolgozókról is, hiszen mi ebből merítünk erőt, hogy látjuk ezeket a gyerekeket és ezeket a családokat. Ez igazolja nekünk azt, hogy jó, amit csinálunk és érdemes még jobbá tenni, amit csinálunk”  – mondta el a Győr+ Médiának a találkozó kapcsán dr. Kovács Nóra, főorvos.

2008 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját, hiszen manapság minden 10. gyermek idő előtt születik a világon. Magyarországon ez az arány 8,5% a születések tekintetében. 

“Sajnos a koraszülöttség és a koraszülöttségből adódó szövődmények még mindig a legmagasabb okként szerepelnek a csecsemőkori halálozásban. Annak ellenére, hogy jelentősen javult a legkisebb és legéretlenebb gyerekeknek is a túlélési esélye, azért a koraszülöttség még mindig jelentős terhet ró a családokra mind érzelmi, mind anyagi szempontból is. Ezek a pici gyerekek azonban rendkívül kitartóak, rendkívül erősek, nagyon jó érzés látni, amikor őket egészségesen, normál fejlődéssel, családjuk körében láthatjuk viszont”– hangsúlyozta a doktornő. 

A PAEOK évek óta igyekszik megszervezni ezt az eseményt – bár az utóbbi években a járvány közbeszólt – örülnek, hogy idén is sok volt a jelentkező. “A lila szín a Koraszülött Világnapnak a színe, ez jelképezi az ő érzékenységüket, esendőségüket, ugyanakkor a különlegességüket és a kiváltságosságukat is. Ezt a napot ünnepelnénk együtt mi dolgozók, a nálunk ápolt gyerekekkel, akik már hazakerültek, illetve az ő családjaikkal. Egy kicsit felhívjuk a társadalom figyelmét az ő jelenlétükre, a fontosságukra, illetve szeretnénk erőt adni azoknak a családoknak, akiknek a gyerekei most vannak még itt, vagy esetleg koraszülött intenzív osztályon fogják kezdeni az életüket.” 

A kórház nagyelőadójában várják azokat a családokat, akiknek tagjai egykor itt töltötték első napjaikat, heteiket vagy hónapjaikat. November 19-én, szombaton délelőtt 10 és délután egy óra között a kézműves foglalkozások mellett, zenélésre, beszélgetésekre és tapasztalatcserére is lesz lehetőségük a résztvevőknek. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés