Komoly tudást a kertbarátoknak

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.17. 15:57

Szelíd növényvédelem a kiskertben címmel tartottak előadássorozatot kedden kora délután a városházán. A szervező Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete az ingyenes programra örömmel invitálta mindazokat, akik szakemberektől szerettek volna komoly tudásra szert tenni, hogy a későbbiekben saját otthonaikban, kertjeikben tudják hasznosítani a legújabb trendek és eljárások nyújtotta ismereteket.

Az eseményen a megjelenteket elsőként Radnóti Ákos köszöntötte. Az alpolgármester portálunknak úgy fogalmazott, hogy ő is szívesen kertészkedik, és örömteli, hogy a városban működik egy ilyen egyesület.

Radnóti Ákos

„Remek dolog kertészkedni, nagyon jó kikapcsolódás, ám ezen a területen is nagyon sok kérdés fogalmazódik meg, mindig vannak újdonságok, amelyeket szem előtt kell tartani és alkalmazkodni kell hozzájuk. Ez a sorozat ebben segíti a résztvevőket, válaszokat kaphatnak a kérdéseikre, és ezáltal mindenki szakszerűbben tud kertészkedni” – emelte ki az esemény fontosságát Radnóti Ákos.

Mint mondta a város sok mindent tesz azért, hogy szép, zöld környezetben élhessenek a győriek. Ennek pedig megvan az eredménye, a tavalyi évben például Országos Arany Rózsa minőségi díjat kapott Győr, a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett „Virágos Magyarország” országos környezetszépítő versenyen a város kategória fődíjasa lett.

Az elmúlt években egyre inkább sikk lett akár kiskerteket gondozni vagy éppen csak egy magaságyást telepíteni. A kertbarátok pedig segítő kezet nyújtanak mindenkinek, akik elvesznének az ültetés, ásás, vagy akár termesztés útvesztőjében. „A covid időszakában volt egy jó mondásom, miszerint 10 millió pék és 5 millió kertész országa lettünk. Ez a tendencia most is tartja magát, de közben már egy átrendeződés is tapasztalható. Az utóbbi időben ugyanis sokan megélhetésből, kereset kiegészítés gyanánt kezdtek el kertészkedni.

Nagykutasi Viktor

Ehhez a megfelelő tudás viszont sok esetben nincs meg, állandó változásokkal, nehézségekkel szembesül a szakma, amit kezelni kell. Csak egy példát mondanék, számos növényvédő szer, ami létfontosságú lenne a kiskertekben, jövőre nagy eséllyel megszűnik. Útmutatást kell adnunk, alternatív megoldásokat találni, szeretnénk segíteni, hogy az idei év kudarcából jövőre siker legyen” – mesélte portálunknak Nagykutasi Viktor, az egyesület elnöke.

A 40 perces előadások szünetében a szakértőktől kérdezhettek is a megjelentek, így egy igazán interaktív napot zárhatott a kertbarátok egyesülete.

A rendezvényre ellátogatott dr. Dézsi Csaba András is. “Mióta polgármester vagyok, ez a hatodik előadás, nagyon örülök, hogy ilyen aktív az egyesület és annak tagjai. Orvosként kiemelt feladatomnak tekintem az egészségmegőrzést, ami a többi között a finom, kiskerti gyümölcsök fogyasztásával érhető el a legjobban” – hangsúlyozta a városvezető.

Galéria: O. Jakócs Péter

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #egyesület | #előadás | #Kertbarát | #kiskert |