Költségtérítéssel trükköztek, de jött a győri NAV

Győr+ Grafika: NAV
2023.11.14. 12:25

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy olyan vállalkozást ellenőriztek, ahol több munkatárs jelentős összegű költségtérítésben részesült saját gépjárművének hivatalos használata miatt. Kiderült, hogy a cég visszaélt a kiküldetési rendelvényekkel, ezért a költségtérítést a revizorok adóköteles bérjövedelemnek minősítették.

A vizsgált Győr-Moson-Sopron vármegyei társaságnál a kiküldetési rendelvények kitöltése nem volt szabályos, sok esetben hiányoztak róla aláírások, továbbá semmilyen irat nem támasztotta alá, hogy a kiküldetések valóban megtörténtek.

A revizorok a Jármű Szolgáltatási Platform használatával ellenőrizték, hogy az érintett gépjárművek műszaki vizsgájakor rögzített kilométeróra-állások adatai alátámasztják-e a bizonylatokon szereplő futásteljesítményt. A rendszer adataival az ellenőrök megcáfolták a kiküldetési rendelvények hitelességét, ugyanis két műszaki vizsga között eltelt időszakban kevesebbet futottak a gépjárművek, mint amekkora futásteljesítményt a társaság egy év alatt elszámolt. A dolgozóknak fizetett költségtérítést adóköteles bérjövedelemnek minősítették, megállapították a munkavállalóktól le nem volt személyi jövedelemadót és járulékokat, továbbá a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adót.

A tízmillió forintot meghaladó adóhiányt, a másfél milliós adóbírságot, valamint a több mint kétmillió forint késedelmi pótlékot a cég befizette a költségvetésbe.

A NAV a rendelkezésére álló adatvagyonon túl egyéb közhiteles nyilvántartások adatait is felhasználja a kockázatelemzéshez és az ellenőrzéseknél.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága

Kapcsolódó témák: #ellenőrzés | #Győr | #NAV |