Klasszikus sütemények egészséges hete

Szarka Zsófi
2019.12.18. 11:04

A koplaló emberből hamar dühös ember lesz, így ezt megelőzve, elkészítettem a klasszikus ünnepi édességeket egészséges verzióban. Nassolhatjuk, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot és igazi energiabombák.

Nem csupán az a fontos, hogy ne legyen benne liszt, glutén és cukor, hanem olyan hozzávalókat tartalmazzon, amit a szervezetünk felismer. Ez azt jelenti, hogy tiszta élelmiszerek kerülnek a gyomrunkba, amelyeket megemésztve energiát képez és vitaminokat nyerünk ki belőle. A szervezetünk számára felesleges adalékanyagot, hamis élelmiszereket azonban csak elraktározza amolyan „tartaléknak”, azaz zsírpárnának és feleslegnek, mert nem tud vele mit kezdeni. Ennyire egyszerűen működünk: amit ismer, feldolgoz, megemészt, amit nem, azt a parkolópályára helyezi, amit mi külső szemmel úszóguminak nevezünk. Félreértés ne essék, a nagy mennyiségekkel ugyanez történik. Kóstoljunk meg mindent, nassoljunk naponta kétszer ebben az időszakban, de ellenállva a szemünknek, tartsunk mértékeket még ezekből az isteni egészségbombákból is.

Isler – mogyorós-áfonyás (kb. 50 db)

Bevásárló lista:

  • 200 g őrölt földimogyoró
  • 200 g őrölt zabpehely (zabliszt)
  • 200 g fehér tönkölyliszt
  • 1 ek eritrit
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só
  • 1 ek rum
  • 1 kk sütőpor
  • 300 g margarin vagy kókuszzsír
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 db egész tojás

Bevonat: 150 g cukormentes étcsokoládé + 1 ek eritrit + 2 ek olvasztott kókuszzsír

Lekvár: 200 g fagyasztott vagy friss áfonya + 1 ek eritrit vagy méz + fél citrom leve + 2 kk zselatinpor

Megengedett: a mogyoró felcserélése mandulára, dióra. Amennyiben nem vagy érzékeny, bátran használhatsz klasszikus étcsokoládét, margarint. Amit mindenképpen tarts meg: a lisztek-tojás-zsiradék aránya és a hűtés. A legfontosabbnak a cukor elhagyását tartom!

Elkészítés:

A mogyorót megpucolom, majd egy kávédarálóban vagy robotgépben lisztszerűre őrölöm. Nem szitálom át, csak egy nagy tálba öntöm. A zabot ugyanígy ledarálom, azt már átszitálva adom a mogyoróhoz, a tönkölylisztet szintén beleszitálom. Hozzákeverem a sütőport, reszelem a kezeletlen narancs héját, a fahéjat. Elmorzsolom a vajat vagy a késes robotgépben eldolgozom a liszttel. Hozzákeverem a tojást és összegyúrom egy gombóccá. Hűtőben 1 órát pihentetem vagy akár egy egész éjjelen át.

Nyújtásnál praktika: a sütőpapíron nyújtom ki egy teljes téglalapra, kiszúrom a körformákat és a megmaradt részeket leveszem a papírról. Előmelegített, 180 fokos sütőben 8 perc alatt megsütöm. Újabb sütőpapíron addig már előkészítem a következő adagot.

A lekvárhoz egy kis fazékba teszek minden hozzávalót, felforralom, félreteszem és egy kicsit villával szétpréselem az áfonyákat.

Hűtés: mindent ki kell hűteni, de ez a hideg idő mellett most nem nagy dolog. Minden adag isler korongot kihűtök, ezután ragasztom őket össze a lekvárral. Az összeragasztottakat is 1 órán át pihentetem vagy másnap mártogatom.

A mártogatóshoz a kókuszzsírt forróra hevítem, ebben elkeverem a csokoládét és két ujjal belemártok minden korongot és sütőpapírra teszem.

Díszítem mogyoróval, kókuszpehellyel vagy liofilizált málnával (a málnás müzliből vettem ki pár szemet, amit elmorzsoltam).

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |