Hirdetés

Kívülről is megszépül a megyei könyvtár

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2022.08.08. 11:39

Az intézmény belül már teljesen megújult az elmúlt időszakban, a következő félévben pedig amellett, hogy megszépül, teljesen energiatakarékossá válik. Korszerű nyílászárók, épületszigetelés és napelem rendszer is a közel 300 millió forintos projekt része.

Hirdetés

A napokban közösségi oldalán számolt be Győr polgármestere arról, hogy elindul a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér központi épületének felújítása.

Illusztráció: Dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldala

Dr. Dézsi Csaba András látványtervet is közölt arról, hogy fog kinézni a könyvtár. Nagy a kontraszt a jelenlegi állapothoz képest. Rothadó faburkolat, rozsdás fémfelületek, idejét múlt ablakok. Ez a látvány fogadja manapság az idelátogatókat. Belül azonban modern, minden igényt kielégítő teret alakítottak az elmúlt időszakban. Ehhez párosul most a külső fejlesztés, ami egy közel 300 milliós projekt részeként valósulhat meg a következő hónapokban.

A munkaterületet tehát már átadták, a munkálatok csaknem hat hónapot vesznek majd igénybe. A könyvtárigazgató szerint a polgármesterrel egyeztetve úgy alakították ki az ütemtervet, hogy az a lehető legkisebb mértékben zavarja a könyvtár mindennapjait. A környezettudatosság, a fenntarthatóság mára alapvető igénnyé alakult, a korszerű nyílászárók, az épületszigetelés és a napelem-rendszer gondoskodik majd arról, hogy a legminimálisabb energiafelhasználással üzemeljen. Ez pedig a mostani időszakban még nagyobb kihívás, mint korábban.

Dr. Horváth Sándor Domonkos

Dr. Horváth Sándor Domonkos azt is elárulta, Dr. Dézsi Csaba Andrással egyeztetve még egy könyvtárat érintő fejlesztés valósulhat meg a jövőben. A gyermekkönyvtárat egy méltóbb helyre, a Generációk Háza jelenlegi bázisaként üzemelő szomszéd épületrészbe költöztetnék.

Galéria: Ács Tamás

Hirdetés