Hirdetés

Kiss János átadta az igazgatói irodájának kulcsát

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.06.30. 18:10

Kiss János számos pályatársa, támogatója, barátja és a családja érkezett a Győri Nemzeti Színházba kedden, szerdától ugyanis hivatalosan is új igazgató, Velekei László irányítja a világhírű Győri Balettet. Kiss Jánost rendkívüli évadzárón és egyben évadnyitón búcsúztatták el a meglepetésvendégek.

Hirdetés

Nemcsak a város, hanem a magyar tánctörténet legendás pillanata volt, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Jól ismerjük a történetet, Markó Ivánt választották vezetőjüknek, s az elszánt, tehetséges csapat hamar a hazai és a külföldi közönség szívéig táncolt. Kiss János 1991-ben vette át a társulat vezetését, titkos szavazással választották ki a tagok maguk közül. Markó Iván vitte magával a repertoárt is, így szinte a semmiből kellett újra építkeznie. Sikerült. A Győri Balettet a világ élvonalában tartják számon. Az igazgató aztán a legutóbbi megválasztásakor már utalt rá: szeretné, ha az az utolsó ötéves ciklusa volna, addig pedig felkészülne a már egyébként is régóta mellette dolgozó Velekei László – őt szeretné ugyanis utódjának. Kiss János megbízatása június 30-án járt le, 29 év után adja tovább a társulat vezetését. Velekei Lászlót május 20-án nevezte ki dr. Dézsi Csaba András polgármester.

„Ahogy körülnézek, azt mondhatom, barátok között vagyunk. Kicsit szolidabb búcsúztatóra gondoltam, igazgatóként nem szeretem a meglepetéseket, de ez a mai különleges nap. Megtisztelő, hogy ennyien eljöttetek” – kezdte köszöntőjét az ünnepelt. Kiss János az elmúlt évadra tekintett vissza először. Rendkívüli időszakot tudhat maga mögött a Győri Balett társulata is, hiszen a 42. évadot félbeszakította a koronavírus-járvány. Szerencsére az együttes születésének negyvenedik évfordulójára számos programmal emlékezhettek tavaly októberben és novemberben. Bemutathatták az Anna Kareninát is Velekei László koreográfiájával, a Lajkó Félixszel együtt próbált Gizelle premierje azonban elmaradt a Müpában a világszerte kialakult helyzet miatt. „Nem mehettünk színpadra, és a próbatermet is be kellett zárnunk. De azt mondtuk, nem adjuk fel. Elkezdtünk online próbálni, és a nézők kezét sem elengedtük el, szintén virtuálisan tartottuk velük a kapcsolatot, hiszen ha meg szeretnénk őrizni a pozíciónkat és az elsők között akarunk lenni, keményen kell minden körülmények között dolgoznunk. Hálás vagyok, hogy a tegnapi, Semmelweis-napi előadással a hátam mögött búcsúzhatok” – fejtette ki az elmúlt hónapok megpróbáltatásait Kiss János, majd köszöntötte azokat, akik kerek évfordulót ünnepelhetnek a társulatnál. 15 éve az együttes tagja Alexey Dolbilov és Jekli Zoltán, 10 éve tartozik hozzájuk Daichi Uematsu, Krokker András 30 éve felel a fényekért világosítóként, Ströck Barbara pedig 29 év táncos lét után vonul nyugdíjba.

Hirdetés

„Mit is mondhatnék a 42. évad után? Borzasztóan büszke vagyok az elmúlt évtizedek minden pillanatára, hogy egy ilyen csodálatos városban és közösségben dolgozhattam. Rengeteg élmény köt hozzátok, magasságok, mélységek, küzdelmek, örömök, bánatok, izzadtságcseppek… Végigutaztuk a világot, olykor egészen lehetetlen helyeken is felléphettünk, szolgálhattuk hazánkat és szeretett városunkat. Minden kollégámnak köszönöm, hogy eltűrtetek, elfogadtatok és támogattatok. Semmi más vágyunk nem volt 1979-ben, mint amit ma is vallok: csak a világot akartuk megváltani, szebbé és jobbá tenni.”

„Mindig azt mondom, két családom van, a Kiss és nagy család, vagyis ti. Mostantól új családfő lesz, köszönöm Lacinak az elmúlt évek segítségét. Kitűnő táncos volt, aztán ahogy kellett, minden lépcsőfokot végigjárt. Egyedülállóan jól tudtunk együtt dogozni. Örömmel nyújtom át neki a Győri Balett igazgatói irodájának kulcsát. Ti pedig mindig a legjobbak akarjatok lenni, soha ne adjátok fel! Köszönök nektek mindent!” – szólt szeretett társulatához a Kossuth-díjas művész.

A távozó igazgatót elsőként dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte. „Rendkívüli pályafutás az övé, és az az emberi gesztus is, hogy kinevelte az utódját és támogatta őt az úton, hogy az általa úgy szeretett Győri Balett ne vesszen el. Nemcsak a szakmai érdemeihez gratulálok, hanem az emberi nagyságához is, hogy ilyen elegánsan adta át jó kezekbe az együttest, akiknek pedig köszönöm a sok élményt, a kitartást és a szakmai munkát, amit Győrben képviselnek” – hangsúlyozta a polgármester, majd egy olyan ajándékot adott át a város nevében, amely emlékeztet az idő múlására, de arra is: az élet megy tovább. A karóra hátuljára a 14.944 számot gravírozták, ennyi napot töltött ugyanis a társulattal Kiss János.

A polgármestert a színpadon helyet foglalók köszöntője követte. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a fővárosi Néprajzi Múzeumból kölcsön kért castagnettákkal szemléltette a leköszönő és az új igazgató előtt álló feladatokat. A castagnetta a spanyol és nápolyi táncoknál nélkülözhetetlen, illetve a modern balletben is gyakran használják. „János, nálad egy lassabb, megnyugvó, visszafogott ritmust jelentsen ez a hangszer, Lacinál pedig pörögjön, így adva át önöknek a ritmust” – mondta, majd egy dicsérő oklevelet adott át Kiss Jánosnak.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, büszkeség számukra is, hogy János hittel, alázattal, szorgalommal, empátiával a világhírnév felé vezette a társulatot. „Szeretném, ha a tapasztalatod és tudásod Győr új kulturális negyedének építésénél is tudnánk kamatoztatni” – tette hozzá, majd Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő következett a köszöntők sorában. „Ha Győrt egy koronának tekintjük, s ha megnézzük a rajta lévő ékszereket, három biztosan itt van közülük. Az egyikük az Audi, hiszen a világcég az egyik főtámogatója a társulatnak, a másik az Audi ETO KC, hiszen Szabó Tamás, a csapat kommunikációs és nemzetközi igazgatója konferál, a harmadik pedig természetesen a Győri Balett, amely világszerte meghatározó művészi színvonalat képvisel.”

A tavalyi évforduló alkalmából a társulat a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) egy jubileumi albumot is kiadott. Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta, ritka gyönyörű feladat volt ez, „visszaajándékozhattuk, amit 40 éve kapunk tőletek. A Győri Balett története egyedülálló a világon. Akkor kezdett el működni, amikor nem feltétlenül a szépség és az igazság volt a mindennapok szervező elve, ahogy, valljuk be, ma sem feltétlenül ezek határozzák meg a világunkat. Kiss János kedvesen volt értékelvű, ami egy személyiség esetében ritka jó kombináció.”

„Hűség, kitartás, következetesség jellemezte mindig. 40 évig minden nap ugyanoda bejárni még akkor is embert próbáló, ha megtaláljuk azt, amit igazán szeretünk. János igazgatóként töltött utolsó néhány napját most megörökítjük, a 26 perces filmet hamarosan műsorára tűzi a köztelevízió” – árulta el az MMA főtitkára.

A társulatot támogató Audi Hungariát dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja képviselte. „Tisztelgünk az életműved előtt, ami most vált teljessé, hogy önként, szabad akaratodból döntöttél úgy, átadod a stafétát utódodnak. Kétszer jutottál el a csúcsra, táncosként és igazgatóként is legendává váltál. Kivételes személyiségeddel újjáteremtetted a Győri Balettet, töretlenül hittél a jövőben, összetartottad ezt a nagy családot, tehetségeket fedeztél fel, s az újjászülető együttesnek a világ számos városában tapsolhatott a közönség. Történelmet írtál, az életmű pedig kötelez” – mondta el többek között dr. Knáb Erzsébet, és átadta az Audi által alapított Minőségi Táncművészetért Díjat Kiss Jánosnak, majd egy dokumentumot, miszerint a vállalat tiszteletbeli örökös polgárává fogadja.

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmesélte, miután János felhívta, hogy Velekei László megkapta a kinevezését, azt mondta neki: „Az országalmát és a jogart odaadhatod, a koronáért viszont külön meg kell küzdeni. Tudom, hogy meglesz az a korona, Laci, sok siker érjen benneteket, legyenek hittársait, hogy tovább vezethesd az együttest ezen az úton. János, neked pedig további jó utazást kívánok!”

Utolsóként a társulat új igazgatója, Velekei László lépett a mikrofonhoz. „Meghatódottan állok itt, fontos visszajelzés számunkra, hogy ennyien eljöttek. A siker összeköt minket, és ez az önök munkássága, támogatása, szeretete nélkül nem menne.” A 43. évad ismertetése előtt bemutatta az együttes új művészeti vezetőjét, Lukács Andrást, aki a bécsi operaház vezető táncosi és koreográfusi feladatait cseréli fel a Győrből érkezett felkérésre. Velekei László elárulta, a következő évadban 11 darabot tanulnak és mutatnak be: július 20-án debütál a csecsemőszínházuk, a Kippkopp és Tipptopp előadással, felújítják az Anna Kareninát és készülnek a Körforgás estre és a Gizelle bemutatójára is. A Müpában novemberben egy Bartók-esttel debütálnak, turnéznak tavasszal Németországban és Ausztriában, valamint tárgyalnak az elmaradt szentpétervári turné pótlásáról. Májusban Jamie Winchester zenész-énekessel készülnek egy különleges előadásra, és Stravinsky-estet is tartanak majd.

„János, napestig sorolhatnám, mennyi mindent köszönhetek neked, ahogy a magyar táncművészet is. De nem teszem, mert nem búcsúzunk. Az energia nem vész el, átalakul. Továbbra is számítunk rád! Nietzsche szerint minden nagy embernek vannak gyenge pillanatai, de a 23 éves szolgálatom alatt Kiss Jánosnak nem volt ilyen soha. Azt kívánom, hogy a jövőben is együtt élhessük meg a sikereinket” – mondta elérzékenyülten a frissen kinevezett igazgató, akinek vezetésével számos meglepetéssel készült a társulat.

A beszédeket követően videóüzeneteket játszottak le azokról a pályatársaktól, akik nem lehettek jelen a különleges eseményen, majd a színfalak mögül is előlépett számos barát, aki meghatározó Kiss János életében. A színpadon köszöntötte őt többek mellett Cserhalmi Imre, aki a balett Győrbe szerződésekor az egykori Kisfaludy Színház igazgatója volt. Eljött Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, aki testvére, Kara Zsuzsanna balettművész révén a társulat mellett nőtt fel, és Novák Ferenc Tata koreográfus, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és az „élettárs”, Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, valamint Werner Krisztina, a Kisalföld napilap főszerkesztő-helyettese is, aki az évtizedek során, Jánosról megjelent cikkekből hozott válogatást.

A meglepetéssorozat fináléjában pedig felcsendült a Queen We Are The Champions című dala, s a társulat tagjai egyenként köszöntötték az elmúlt évtizedek alatt történelmet író, szeretett igazgatójukat.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Balett |
likeold
a fb oldalunkat