Gőzerővel zajlik az átépítés

Kísértetiesen különleges a kekszgyári kocka

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.04.12. 14:45

Látványos fázisához érkezett az egykori kekszgyári kocka átépítése. Az épület a jövőben az egyetem Tudományos és Innovációs Parkjaként funkcionál majd. Hat szinten, több mint 4000 négyzetméteren lesz hely, többek között az egyetem új design képzéseinek is.

Különleges látvány fogadja azokat, akik elhaladnak az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár emblematikus épülete mellett. A szakemberek a tömb egyes részeiről már eltávolították a betonelemeket, így kissé kísértetiessé vált az épület, ám egészen különleges hangulatot áraszt így a terület.

A valaha raktárépületként funkcionáló létesítményt 46 évvel ezelőtt, 1976-ban Benczik Lajos tervei alapján építették, kocka jellegének pedig egészen egyszerű oka van, a helyhiányból adódóan felfelé kellett terjeszkedni, így kialakítva az épület alapterületét.

A 6×6 méteres kiosztással szintmagas vasbeton pillérekre vasbeton gerendák támaszkodnak, ezek acélkonzolaira úgynevezett pi-panelek ülnek. A homlokzat pedig az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő előregyártott szintmagas függesztett falpanelekből áll.

Az oly sokszor emlegetett kocka formát csupán a lifttorony hangsúlyos jelenléte bontja meg.

Az épület most új köntösbe öltözik, ahogy arról már többször beszámolt portálunk a 21. század kihívásainak megfelelően a Széchenyi István Egyetem ezen, a központi campustól mindössze 500 méterre, a Mosoni-Duna túlpartján lévő ingatlanon építi fel győri Tudományos és Innovációs parkját. A beruházás megvalósításához 6, 7 milliárd forintot biztosít a kormány. A kockaépületben hat szinten, több mint 4000 négyzetméteren lesz hely, többek között az egyetem új design képzéseinek is.

Természetesen a Győr+ Média folyamatosan beszámol a későbbiekben is az átalakításról, de addig is tekintse meg, hogyan fest most az épület:

Galéria: Vig Norbert