Kis kenguru és orrszarvú ultrahang a Kifutón túlban

Fotó: Győr+ Televízió
Németh Boglárka
2022.08.10. 12:17

Kedden este már a Kifutón túl harmadik adását láthatták a nézők. A Győr+ TV állatkerti magazinműsora ezúttal is érdekes és színes kínálattal jelentkezett.

Ahogy a legutóbbi adásban beszámoltunk róla, a Xantus János Állatkert Alapítványa nem csak hazai földön dolgozik. Afrikában jártak még májusban, céljaik egy részét bemutattuk, most pedig azt láthatták, mi az alapítvány legfontosabb feladata és terve. Az egyik legfontosabb elem a keskenyszájú orrszarvúak fajtamentése, melynek egyik része az ott élő 186 állatból álló populáció 200-ra növelése, másrészt főként a helyi gyermekek oktatása azzal a céllal, hogy békében együtt tudjanak élni a veszélyeztetett fajokkal és, hogy mit tehetnek a védelmükben.

A kint készült felvételeken pedig azt is látni lehetett, hogy valójában mennyire közel élnek az orrszarvúak az ottani emberekhez. Az állatkert emellett Győrben is sokat tesz a keskenyszájúak védelméért, jelenleg azon dolgoznak, hogy az orrszarvú pár utódokkal gazdagodhasson. Ahhoz, hogy ezt elérjék segítség kellett. Wanda az idős orrszarvú hölgy és Dayo a fiatal bika februárban találtak először egymásra, azóta több légyott is történt köztük, orrszarvú borjúval azonban még nem örvendeztették meg városunkat.

Pár héttel ezelőtt Németországból érkeztek szakemberek, akik speciális tudásukkal és eszközeikkel vizsgálták az állatokat. Wandát, az orrszarvú tehenet először elbódították, majd ultrahang segítségével vizsgálták a méhét, megállapították, hogy magzat nincs a méhben, így a petefészkeket is megvizsgálták és egyiknél látták, hogy ciszták vannak benne, ami némiképp akadályozhatja a kisborjú megfoganását. A nyolc állatorvosból és ápolókból álló csapat pedig ezt követően Dayot bódította el, akitől egy elektro ejakulátor segítségével vettek le szaporítóanyagot. Ezt mikroszkóp alatt vizsgálták és elsőre tökéletesnek tűnt, így a vezetőség és a dolgozók bíznak benne, hogy hamarosan egy bébi orrszarvút üdvözölhetnek majd a győri csapatban. A német szakemberek pedig nem hiába érkeztek, ha már itt jártak az elefántok sem maradhattak ki a vizsgálatból. Elsőként a csapat rangidős bikáját, Pembét bódították álomba, majd kézi erővel ingerelték a fenekén keresztül, így egy lepkeháló segítségével tudták felfogni az általa leadott mintát. Ezt is megnézték közelebbről a szakemberek, amely szintén kielégítőnek tűnt így alkalmas arra, hogy más állatkertek elefántteheneinek beültetve később utódok jöhessenek a világra.

A Xantus János Állatkertben ezt követően a Zoo show-t is megnézhettük. Az előadás lényege, hogy a látogatók a szórakozáson felül ismeretekkel távozzanak az állatparkból. A show naponta kétszer: délelőtt és délután is megtekinthető. Az előadás során patkányokat, görényt, baglyot, héját, papagájt, vaddisznókat, lámát, dromedárt és rózsás kakadukat is megtekinthetnek az érdeklődők. Stábunk pedig abba is beleshetett, hogy készítik fel a jövő generációját arra, hogy a Zoo showt levezényelje. Az e havi adás cukiság bombái pedig nem mások voltak, mint a benett kenguruk. Többségük nagyon szelíd, így a látogatók is nyugodtan bemehetnek közéjük és egészen közelről is láthatják őket, egyikük pedig különösen barátságos, olykor oda is megy a vendégekhez néhány simogatásért. Szütyőről ugyanis lemondott a kengurumama, gondozója talált rá kihűlve 2019 augusztusában, azonnal eldöntötte, hogy hazaviszi és ő maga neveli majd fel. Pintér Eszter fél éven át három óránként táplálta és mindenhová pulóverében vitte magával a kis Szütyőt, akinek a konyha, azon belül is az étkezőasztal alatti terület lett az otthona. Szütyő azóta már visszatért társaihoz és ő maga is anyai örömök elé nézett, jelenleg kicsinyét még az erszényében hordja, akivel most közösen kuncsorognak néhány kósza simiért.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kifutón túl |