Hirdetés
Petite Impressions

Kis benyomások

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Győr+
2019.12.03. 14:25

Petite Impressions címmel nyílt meg Gyenes Gábor kiállítása az Eszterházy palotában szombaton. A felvidéki művész alkotásait a nagyvárosból, Pozsonyból a kiscsallóközi Vajka községbe való költözés és a természet ihlette.

Hirdetés

Gyenes Gábor eredetileg grafikus, de nemrégiben elkezdett a festészettel is foglalkozni. A most kiállított festményekben is gyakran fellelhetőek grafikus elemek vagy grafikai dúcok, ezzel is kihasználva a színek sokszínűségét.

A győri tárlaton bemutatott, főleg festményekből álló sorozat apró benyomásokra épül. A megfigyelt motívumok erős színvilágba, viszonyrendszerbe kerülnek, így egy álomszerű gondolatot közölnek a művészet kedvelőivel.

Hirdetés

Gyenes Gábor visszatért a természetbe – civilként és művészként is. Ezt az útját követhetjük nyomon a kiállított munkákon keresztül. A nagyvárosi elidegenedettség és a tömegiszony tapasztalatain át, egy végsőkig elvont, a színek és formák autonómiájával kísérletező átmenet után eljutottunk a vajkai tájképsorozatig.

„A vajkai táj azonban nem a harmonikus, békés-nyugodt vidéki paradicsomot jeleníti meg, hanem nyugtalanító erőket hoz mozgásba. Ezeken a festményeken Gyenes új színeket visz a vajkai tájba. A kis benyomások így válhatnak egyszerre hiteles tájábrázolásokká és nagyszabású, felkavaró látomásokká. A természeti közeg, a vidéki tér nem egy nosztalgikusan feltámasztott harmonikus aranykor terepe, hanem egy dinamikus, egyszerre elragadó és fenyegető vadon képét mutatja” – fogalmazott Szalay Zoltán író, a kiállítás megnyitóján.

Fotó: MekliZ Fotósúdió
Szerző: Földvári Gabriella
Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat