Kipróbálná a kertészkedést? Mutatunk néhány jótanácsot!

Nagykutasi Viktor
2023.01.14. 14:17

Az elmúlt időszakban nagyon sokan nekiláttak kertészkedni. Ki kicsiben, ki nagyban, voltak, akik az ablakpárkányon neveltek palántát, vagy csak csíranövényeket a konyhapulton, sokan a kertet ásták fel a gyepfelület rovására, és alakítottak ki zöldségágyásokat.

Hirdetés

Aki most vágna bele, annak néhány jó tanácsot adunk, mielőtt megtenné az első kapavágást!

Először is végig kell gondolnunk, hogy lesz-e elég időnk a kert ápolására, mert a gyomlálás, a locsolás és a szüret sem várhat holnapig. Érdemes először csak kicsiben elkezdeni, kísérletezni. A legfontosabb tanácsom, hogy ne legyünk a kertünk rabszolgái, olyan növényeket válasszunk, amikkel könnyedén elboldogulunk. Kezdetnek egy 100 négyzetméteres kertrész beültetése is elég nagy feladat, egy jól kialakított, 300-400 négyzetméteres zöldségeskert pedig már egy 4 tagú családot ellát zöldséggel.

A zöldségest érdemes kiegészíteni pár gyümölccsel is, ültessünk málnát, szedret, ribizlit, sárgabarackot, meggyet vagy cseresznyét. Ezek ugyanis beérik évente 1-2 permetezéssel. Az őszi és tavaszi lemosó permetezés elengedhetetlen, hiszen ezzel nemcsak a termést, de a fát is megóvjuk, egészségesen tartjuk.

Fotó: Pixabay

Ha csak pár négyzetméteren szeretnénk kertészkedni, akkor érdemes egy magaságyást készíteni. Legjobb fából vagy deszkából megépíteni. Fontos, hogy az oldala természetes anyagból legyen, a vizet és a levegőt is át tudja engedni. Az aljára tegyünk 1×1 cm-es vakondhálót, az első 1/3 részbe fás szárú apríték kerüljön, a következő 1/3-ra érett komposzt vagy lomb, a felső részére pedig kerti föld vagy virágföld érett komposzttal keverve. Hagyjuk egy-két hónapig állni, hogy megtömörödjön, mielőtt vetőmagot vagy palántát ültetünk bele.

A leendő kertészkedő egy kertbarát összejövetelen sokat megtudhat. A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének honlapján, a www.gyorikertbarat.hu oldalon megtalálhatók az aktuális, ingyenes előadások időpontjai.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #kertészkedés |