Hirdetés

Kincstárral gazdagodott a bazilika

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2022.04.22. 15:17

Jaurinum néven megnyílt a győri bazilika Kincstára, melynek állandó kiállítása liturgikus ötvöstárgyakat és textilremekeket mutat be az érdeklődő nagyközönségnek. Az ünnepi eseményen részt vett dr. Veres András megyéspüspök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, dr. Dézsi Csaba András polgármester valamint számos közéleti és egyházi személyiség.

Hirdetés

Dr. Veres András megyéspüspök elmondta: a Győri Egyházmegye műtárgyakban a leggazdagabbak közé tartozik. A kincstár a régi papnevelő intézetben eddig is látogatható volt, de a turisták nehezen találták meg a Káptalandomb egyik rejtettebb részén, ezért is döntöttek az átköltöztetés mellett. A kiállítótér a székesegyházban, a főbejárattól balra található, de a még zajló felújítási munkálatok miatt jelenleg az oldalbejáraton közelíthető meg. Rendkívül gazdag, szép, nem hivalkodó, környezetbe illő tárlatot sikerült létrehozni, ami reményei szerint sokak számára lelkileg is gazdagító lesz, hiszen a korabeli mesterek, művészek legjobb alkotásait láthatjuk.

Fotó: Ács Tamás

Dr. Mikó Árpád, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója mutatta be a kiállítást. Kiemelte: ez a kincstár a második legfontosabb katolikus gyűjtemény Magyarországon. A legértékesebb darabok közé tartozik Bornemisza Pál veszprémi, erdélyi, majd nyitrai püspök mitrája, vagyis püspöksüvege. A főpásztor alakíttatta át az eredetileg 14. századi süveget 1550-ben. Fémvázra dolgozott anyagát gyöngyhímzés, aranyfoglalatú drágakövek, gyöngyök, illetve vésett és zománcozott fémrészek díszítik. Egyes ékkőcsokrai az eredeti, Anjou-kori mitráról származnak. Ugyancsak csodálatraméltó a németjárfalvi úrmutató a 16. sz. elejéről, mely a magyarországi gótikus ötvösség egyik legszebb emléke. A két említett darabon kívül azonban az összes többi kiállított tárgy is méltó a figyelmünkre – hangsúlyozta.

Hirdetés

Nagy hatást tett a Jaurinum Szijjártó Péterre is. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: bár a bazilikában bérmálkozott, sok szentmisén vett részt, de néhány éve nem járt itt. Azóta a felújítás és a restaurálás eredményeképpen fantasztikus változáson ment át a templom. A magyar ember a történelem során a leomlott köveket mindig felvette és visszatette a helyére, ez látszik itt is. „Országunkban a katolikus templomok mindig katolikus templomok maradnak” – emelte ki Szijjártó Péter, arra a Nyugat-Európában tapasztalható tendenciára utalva, amikor templomokat eladnak vagy szórakozóhellyé alakítanak át. Úgy véli, e gyönyörű kegytárgyak értéke abban is áll, hogy az idők során megőriztük őket minden harc, megszállás és fosztogatás ellenére. „Éppen ezért legyünk büszkék az értékeinkre és a szimbólumainkra! Mert minél inkább támadják értékeinket, minél inkább át akarják adni a múltnak, mi annál erősebbek leszünk” – zárta szavait a miniszter.

Galéria: O. Jakócs Péter

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #galéria | #Győri Egyházmegye | #híradó | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat