Kiemelt sporttámogatás: 325 milliót kapnak a győriek

Pécskai István Fotó: Vig Norbert
2023.03.17. 15:16

Minden eddiginél magasabb összeget fordít a magyar állam a sportegyesületek támogatására ebben az esztendőben. A szakszövetségek a tavalyi 11,8 milliárd helyett 14,5 milliárd forintnyi támogatásra számíthatnak idén. Nemcsak Budapest, hanem a sikeres vidéki városok is jól járnak a pluszforrással. A három legjobb győri egyesület összesen 325 millió forintot kap. A részletekről Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András számolt be pénteken a városházán.

Hatalmas elismerés a városnak, hogy a Győri Atlétikai Club 185, a Győri Vízisport Egyesület 100, a Győri Úszó Sportegyesület pedig 40 millió forintot kap. A három egyesület, amely a kiemelt vidéki sportszervezetek közé került, összesen 325 millió forintos állami támogatásban részesül.

,,Köszönet jár azért, hogy ilyen komoly támogatást kapnak a győri egyesületek, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A tíz szakosztállyal rendelkező Győri Atlétikai Club már több mint 100 éves múltra tekint vissza. Atlétikában, dzsúdóban, birkózásban, evezésben, esportban, teniszben, tornában, súlyemelésben, asztaliteniszben és ökölvívásban is sikeres, s a paraszakág is alakulóban van. Körülbelül 1000 fő sportol az egyesületben, akik kiváló eredményeket érnek el. A tornasportban Mészáros Krisztofer Európa-bajnoki ezüstérmes lett, Ungvári Attila pedig cselgáncsban nyert nemrégiben Grand Slam-tornát. A Győri Vízisport Egyesületre szintén büszkék lehetünk. Kopasz Bálint a legutóbbi olimpián győri színekben aranyérmet szerzett. Három szakosztálya – szinkronúszás, kajak-kenu és vízilabda – van az egyesületnek, amelyben körülbelül 650-en sportolnak. A Győri Úszó SE az ország egyik legeredményesebb úszóegyesülete, amelyben 195-en sportolnak, és Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna, valamint Sebestyén Dalma is húzónévnek számít. Nagyon komoly eredményeket érnek el. Köszönjük a komoly mentőövet, amit a győri sport kapott. Természetesen Győr is megpróbálja a lehetőségeihez mérten támogatni a sportolókat” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke elmondta, míg tavaly 20 sportegyesület volt országosan része a támogatási programnak, idénre ez a szám 25-re nőtt.

,,Nehéz időket élünk, mégis azt tudom mondani, hogy a 2023-as esztendő Magyarországon – a sportegyesületek állami támogatásának történetében – a magunk mögött hagyott évtized nagyon komoly előrelépéséhez képest is áttörést jelent. 2023-ban 300 millió forinttal több jut a sportegyesületeknek, mint az összes magyar sportági szakszövetségnek. Ez így van rendjén, hiszen a sport a sportegyesületekben kezdődik. Ha például Győrött egy fiatalember sportolni akar, nem a sportági szövetséghez, hanem egy győri egyesülethez igazol le” – fogalmazott Deutsch Tamás.

A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke kiemelte, Győr a sport szempontjából is a vidék egyik fellegvárának számít Magyarországon.

,,Ezt a mostani támogatást a győri sportegyesületek kemény munkával kiérdemelték. Az elismerés a részünkről jár. Az egyesületek által elért kiváló eredmények Győrt Nyugat-Magyarország sportfővárosává teszik. Nyilvánvaló, hogy a magyar sport nemzetközi eredményessége a győri sportklubok teljesítménye nélkül sokkal vékonyabb lenne. Arról pedig napestig lehetne beszélni, hogy a magyar versenyeken milyen remek eredményeket érnek el a győriek” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt