Széchenyi István Egyetem

Sikeres volt a nemzetközi közlekedésbiztonsági konferencia

Győr+ Fotó: Májer Csaba József
2022.11.05. 18:10

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szövetség (ICTCT) és a Széchenyi István Egyetem szervezésében angol nyelvű konferencia és kétnapos kutatói továbbképzés valósult meg a győri kampuszon. Az eseményre a világ minden tájáról érkeztek a terület szakemberei, akik elismerően szóltak az intézményről és az itt zajló innovatív kutatásokról.

Hirdetés

Az ICTCT egy olyan, közlekedésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szervezet, amelynek a célja, hogy a közúti biztonság preventív megközelítésével csökkenjen a balesetek száma, évről évre megrendezett konferenciája pedig minden olyan technikai újítást és módszert körüljár, ami ehhez hozzájárulhat. Az idén Győr adott otthont az eseménynek a Széchenyi István Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszékének társszervezésével. A konferenciát kétnapos tréning is megelőzte, amely a fiatal kutatók számára nyújtott fejlődési lehetőséget a témában.

Az esemény rangját mutatja, hogy a vitaindító előadást Henk Stipdonk, a Holland Közlekedéspolitikai Elemző Intézet igazgatója tartotta, megadva a konferencia vezérfonalát. A szakemberek azt járták körül, mennyire mérhetők a közúti biztonsági intézkedések hatásai, és a kutatók által kínált megoldások miként ültethetők át a gyakorlatba. A másik kiemelt téma az volt, hogy milyen preventív módszerekkel mérhető, illetve csökkenthető egy helyszín baleseti kockázata.

„Nagyon sikeres programot tudhatunk magunk mögött. A konferenciára csaknem hetvenen érkeztek Európa szinte minden országából, de a világ számos más pontjáról – például Afrikából, Észak-Amerikából, Indiából – is. A kétnapos tanfolyam szintén jelentős érdeklődés mellett zajlott, hiszen a korábbi képzések részvételét jóval meghaladva, húszan regisztráltak” – fogalmazott a szervezésben oroszlánrészt vállaló dr. Borsos Attila egyetemi docens, az intézmény Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának tudományos dékánhelyettese. Hozzátette, mindkét rendezvényről rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek: a résztvevőket lenyűgözte a győri kampusz, a laboratóriumokban folyó kutatások, de maga Győr is elnyerte a tetszésüket.

„Az, hogy mi rendeztük ezt a nívós eseményt, több hozadékkal is jár. Nemcsak tovább növeli egyetemünk rangját, de hozzájárul doktorjelöltjeink felkészültségéhez is. PhD-hallgatóink ugyanis aktív résztvevői voltak ennek a négy napnak, hiszen többen prezentálták kutatásukat, illetve részt vettek a képzésen is” – mondta el a dékánhelyettes.

Kiemelte, számukra kiváló lehetőséget jelentett, hogy hazai pályán, de mégis nemzetközi porondon, egy valóban magas színvonalú konferencián szerepelhettek, és olyan vitákban vehettek részt, amely rengeteg tapasztalatot ad nekik tudományos munkásságukhoz.

A győri szervezéssel, a Széchenyi István Egyetemen zajló munkával nemcsak a résztvevők, de maga az ITCTC is elégedett volt, amit mutat, hogy a zárónapon megtartott irányító testületi ülésükön a szervezet tagjai közé és felügyelőbizottságába is beválasztották dr. Borsos Attilát.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese – aki az intézmény vezetése nevében megnyitotta a konferenciát – elmondta: a rendezvény jelentősen erősítette az egyetem globális láthatóságát. Megjegyezte: kiemelten fontos, hogy a konferencia révén születő legszínvonalasabb publikációk a szakterülethez kapcsolódó egyik legrangosabb, Q1-es besorolású folyóiratban jelennek majd meg, tovább növelve a győri universitas tudományos rangját, teljesítményét.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Hirdetés