Kiegyensúlyozott a megye a közbiztonsága

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.05.30. 18:00

Erről is beszélt a Győr+ Médiának dr. Urbán Zoltán László dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, aki a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén számolt be a rendőrség tavalyi munkájáról. A számokból kiderült, hogy a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt 12 év legkedvezőbb adatait hozta, de csökkent az ittas vezetők által okozott közlekedési balesetek száma is.

A főkapitány leszögezte, az, hogy ilyen jó adatokat hoztak, több tényezőből áll össze. Például a pandémiát is ide sorolhatjuk, hiszen az akkor érvényben lévő korlátozó intézkedések miatt kevesebben és kevesebbet tartózkodtak a közterületeken. Ez pedig az utazó bűnözés visszaszorulásához is vezetett.

2010-ben a magyar rendőrségen belül is elkezdődött egy folyamat, amely több lépcsőben történt: megerősödött a létszám, olyan jogszabályok születtek, amelyekkel csökkenteni lehetett a bűnözési hajlamot, és újabb eszközök kerültek a birtokunkba, amelyek segítették a felderítést.” – kezdte dr. Urbán Zoltán László, majd így folytatta: „Hosszabb folyamatról van szó, s nem elhanyagolható az sem, hogy ezalatt az ország gazdaságilag is erősödött, biztonságosabb lett.  A közrend és a közbiztonság pedig követi a társadalmi és gazdasági változásokat.”

Megyei szinten egyébként kifejezetten szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az erőszakos jellegű bűncselekmények hosszú évek óta visszaszorulóban vannak. Ahogy a Főkapitány fogalmazott: a bűntetőjogi felelősség visszatartó erejű, az általános bűnmegelőzésnek pedig látható a hatása. A közterületi kamerák hasznosságát is kiemelte, amelyek szintén visszatartó erővel bírnak. Ahogy a polgárőrséggel való szoros együttműködés is gyümölcsöző, csakúgy ahogy az újfajta szolgálatszervezés is.

„Napjainkban már komoly bűnügyi elemző munka folyik a rendőrség egészében, s azokat a bűncselekményeket igyekszünk a legnagyobb erővel visszaszorítani, amelyek a legnagyobb mértékben sértik a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Meg kell jegyezni azonban, hogy egyre inkább terjed az internetalapú bűnözés, sok a netes csalás és zaklatás is. Ezzel is fel kell vennünk a versenyt.”

A beszámoló alapján a kábítószergyanús anyagokhoz köthető bűncselekmények száma viszont növekedett, egy 21 és fős szervezetet is sikerült felszámolni. Fontos lenne azonban a jövőben ezeken a számokon is javítani.

„Összetett témáról van szó, mert meg kell különböztetnünk a keresleti és a kínálati oldalt. A fogyasztók nem céljai a magyar rendőrség felderítésének, a kereskedőkre kell fókuszálnunk. Átalakultak a terítési módszerek, az internet itt is egyre nagyobb szerepet kap, a nyomozási módszereket is ehhez kell átalakítani. Viszont sajnos az is tény, hogy a nagyvárosok érintettségét mindig sokkal nehezebb csökkenteni, mint a kisebb településekét, de a kollégák folyamatosan és jól dolgoznak ezen a területen is.”

Illusztráció: police.hu

Megyénk az embercsempészet terén is érintett, egyre többen próbálják meg útjainkat használva átcsempészni külföldre a megbízóikat. A déli határszakasz védelmét továbbra is főként a magyar rendőrök biztosítják, ám a migráció erősödésével a mélységi felderítést is fokoznia kellett a megyei rendőrség állományának. Ez jelenti többek között a főbb útvonalak ellenőrzését, az M1-es autópálya pedig komoly útvonala a csempészhálózatnak.

„Komoly elemző munka zajlik a hattérben, s ezeknek köszönhető, hogy egyre nagyobb számban sikerül olyan járműveket megállítanunk, amellyel embercsempész tevékenységét folytatnak. Az osztrák társszervekkel komoly együttműködés zajlik, közös szolgálatokat adunk és próbáljuk minél nagyobb számban felderíteni ezeket a szállító járműveket. Sajnos egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a csempészek és az illegális migránsok is agresszívebben lépnek fel az intézkedés során, mint korábban. Erre is fel kell készülnünk.”

Illusztráció: police.hu

A közlekedésbiztonság kérdése mindig számos témát ad, hiszen az utóbbi évben például az ittas vezetések száma csökkent, míg a balesetek száma nőt. Sajnos kijelenthető, hogy a legfőbb baleseti okok évek óta ugyanazok: a sebességtúllépés, a kanyarodási szabályok be nem tartása és a figyelmeztető táblák figyelmen kívül hagyása. Évek óta komoly megelőző munka zajlik, amelyből a Megyei Baleset-megelőző Bizottság igencsak aktívan kiveszi a részét.  

Komoly balesetmegelőzési stratégiánk és programjaink vannak, illetve a közutakon is folyamatosan jelen vagyunk, ellenőrzünk. Szerencsére nagyon jó mutatóink vannak az ittasan elkövetett balesetek visszaszorításában. Ám nagyon fontos lenne, hogy javuljon a közlekedési kultúra és hogy megnyugodjanak az autóvezetők, ez pedig nem feltétlen a rendőrségen múlik…”

Fotó: Marcali Gábor

A megye közrendi- bűnügyi- és közlekedési helyzetét tekintve nem kikerülendő téma az önkormányzatokkal és a polgárőr szervezettek való folyamatos együttműködés, amely a megyénkben kifejezetten példaértékű. Ezt erősítette meg a főkapitány is.

„A mi munkánk nem is igazán a számok alapján mérhető, hanem a lakosság visszajelzése alapján. Ezért is volt igencsak örömteli, hogy a rendőrség napja alkalmából számos önkormányzat keresett meg, hogy szeretnének hozzájárulni a kollégák elismeréséhez. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és egyeztetünk a településekkel, hogy átfogó képet kapjunk az együttműködési lehetőségekről és a feladatokról. Én magam is számos eseményre, egyeztetésre ellátogattam – és fogok is – ahol a rendőri munka előkerült. Ilyenkor mindig jó érzés, hogy elismerősen szólnak a kollégákról. Mi pedig ugyanígy gondolkozunk az önkormányzatokról és a polgárőrökről is, hiszen kiváló az együttműködés. A polgárőröknek egyébként is sokat köszönhetünk, hiszen mindig a segítségünkre vannak, s teszik ezt önzetlenül, a szabadidejükben.”

Fotó: Marcali Gábor

Leszögezhető tehát, hogy a 2021-es célokat még a kissé nehezített pályán is sikerült teljesítenie a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A 2022-re előirányzott feladatok és tervek már egy ideje haladnak, erről is szívesen beszélt a főkapitány:

„A közrend és a közbiztonság fokozása továbbra is kiemelt feladat. Különösen a közlekedésbiztonság területén kell újfajta, innovatív módszerekkel megjelennünk. Tovább kell csökkentenünk a közterületi bűnelkövetést és a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket is, és a bűntetőeljárásokat is gyorsítani kell. Az illegális migráció visszaszorítása természetesen kiemelt feladatunk lesz továbbra is. Azt gondolom, hogy a közrend és a közbiztonság stabil a megyében, mindig volt rendőr ott és ahol szükség volt rá, ennek így kell lennie ebben az évben is.” – zárta dr. Urbán Zoltán László dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

Kapcsolódó témák: #112 | #közbiztonság | #közlekedés | #rendőrség |