Hirdetés

Kicsengetéstől becsengetésig segít a szülőknek a Széchenyi István Egyetem

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2021.09.09. 13:35

A győri Széchenyi István Egyetem családbarát szolgáltatásai részeként programsorozattal biztosított nyári felügyeletet az alkalmazottak gyermekeinek, nagymértékben megkönnyítve a szülők dolgát a kicsik elhelyezésében.

Hirdetés

„Hosszú idő, közel két és fél hónap telik el, mire az iskolákban eljutunk utolsó kicsengetéstől az első becsengetésig. Ebben az időszakban a szülőknek valahogy meg kell oldaniuk gyermekük felügyeletét, lehetőleg úgy, hogy az hasznosan és tartalmasan teljék. A Széchenyi István Egyetem tematikus táborokkal, színes programkavalkáddal igyekszik segítő kezet nyújtani a kollégáknak” – árulta el érdeklődésünkre Némethné Farkas Kata, az egyetem Felnőttképzési Központjának vezetője, az intézmény szakszervezetének titkára.

„A tavalyi évhez hasonlóan idén is négy táborunk volt – folytatta. – Az Apáczai Csere János Karon két egyhetes tematikus tábort szerveztünk, emellett idén először Mosonmagyaróváron, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon szintén volt egy táborunk. A sort a könyvtár tábora, a Book-kanjránk! zárta augusztus végén. Ha ezekhez hozzászámoljuk a Mobilis táborait, akkor már összesen hat hétnél tartunk, így ha valaki szeretné, szinte a teljes a nyárra rábízhatja gyermekét az egyetem nyári felügyeletére” – sorolta a központvezető.

Hirdetés
Az említett táborokat az egyetem anyagilag is támogatta. A munkatársakat csupán az étkezés összege terhelte, az intézmény minden máshoz adott hozzájárulást, jelentős terhet levéve a családok válláról. Az alkalmazottak nagy számban éltek is a lehetőséggel.

Mint Némethné Farkas Kata elmondta, a táborokkal nem csupán segítő kezet nyújtanak az egyetem dolgozóinak, ugyanis nem titkoltan az egyetem stratégiájának része a közösségépítés, amely a legfiatalabbaktól a legidősebbekig terjed. A szervezők célja, hogy a gyerekek otthonosan mozogjanak az egyetemi közegben, és a jövőben is bátran keressék fel az intézményt, akár hallgatóként, akár kollégaként, akár vendégként.

Némethné Farkas Kata és Tóth Csilla. Fotó: Májer Csaba József

„Célunk a jövő hallgatóinak olyan élményt adni, hogy egyetemválasztásnál ne legyen kérdés, a Széchenyin tanulni jó. Könyvtárosként tudjuk, hogy az olvasóvá nevelés már magzati korban kezdődik – hisszük, hogy a hallgatótoborzást pedig már óvodás korban el kell kezdeni” – ezt már Tóth Csilla, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár vezetője, a Book-kanj ránk! tábor szervezője mondta. Ennek a tábornak az volt a különlegessége, hogy nem követett szorosan egy tematikát, inkább lazább szerkezetben épült fel.

„Úgy alakítottuk ki a programokat, hogy ha valaki csak néhány napra tud bekapcsolódni, akkor is jól érzi magát. Ezt a rugalmasságot sokan szeretik – fogalmazott Tóth Csilla. – Pedagógus végzettségű kollégák voltak a szervezők, de mindenki hozzátett valamit a nagy egészhez. A legtöbben heteken át dolgoztak a tábor előkészítésén, és a megvalósításban is tevékeny szerepet játszottak. Annak pedig különösen örülök, hogy a felügyelők között önkéntesek is voltak.”

Nyitókép: A Book-kanj ránk! tábor résztvevőinek csoportképe. Fotó: Májer Csaba József

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat