Szemszög

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Illusztráció: Pixabay
Havassy Anna Katalin
2022.04.23. 16:30

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata a fenti. Hangzatos, szó se róla, de valójában tényleg ennyire egyszerű lenne?!

Talán nem, de hinni kell benne. Hinni, hogy minden egyes, a Földön eltöltött nap ajándék, s ahogy csinosítgatjuk a lakásunkat, ahogy szeretettel gondozzuk a kertünket, úgy kellene tekinteni a Földre is, amely mindezt lehetővé teszi.

Mert Föld nélkül nem lenne hol szeretnünk, dolgozunk, pihennünk, szóval élnünk. A Föld adja a táplálékot, sok-sok energiát, a csodás virágokat, azért hallhatjuk a madarak énekét, mert itt élhetünk a Földön. S ez csak néhány példa abból a gazdagságból, amit pénzben nem lehet mérni. Gondoljunk csak bele: ezt tesszük kockára egy-egy felelőtlen szemeteléssel, a felesleges vásárlásokkal, a hedonizmussal, amely szerint nekünk itt és most minden jár?! Akkor mi lesz a gyermekeinkkel, azokkal, akik utánunk jönnek?

A Föld szeretetét meg kell élni minden egyes nap, vigyáznunk kell rá minden tettünkkel. A legapróbbal is, mert egy rágópapír elhajítása is újabb seb a Földön, ahol szeretünk, dolgozunk és pihenünk. Szóval élünk. Na meg igen, higgyük el, hogy megváltoztathatjuk a világot. Kezdjük el már ma. Lehet, hogy még nincs későn… És szóljunk a szomszédnak is!