Kezdődik a nyári ítélkezési szünet

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.07.13. 12:33

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2022. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2022. augusztus 20-ig tart.

A Bíróságok Napja, július 15. (péntek) munkaszüneti nap, e napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás.

A bíróságok ezt követően az ítélkezési szünet alatt nem tartanak zárva, az ügyfelek beadványai elektronikus és postai úton történő kézbesítése zavartalanul működik.

Ezen túlmenően a felek beadványaikat a bíróságokon található gyűjtőládákban helyezhetik el.

A bíróságok tárgyalásokat – fő szabály szerint – az ítélkezési szünet ideje alatt nem tartanak.

Büntetőügyekben a bíróságok törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről.

Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe nem számítanak bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban.

További információkat és a bíróságok ügyfélfogadási rendjét a http://gyoritorvenyszek.birosag.hu internetes oldalán találják.

Forrás: Győri Törvényszék, Sajtó

Kapcsolódó témák: #bíróságok | #Győr | #ítélkezési szünet |