Győr 750

Kezdődik A magyar kultúra hete Győrben

Fotó: O. Jakócs Péter
Papp Zsolt
2021.01.17. 19:01

Bár a járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy személyesen vegyünk részt a kulturális programokon, Győrben mégis megrendezik A magyar kultúra hetét, amelynek keretében hétfőtől vasárnapig mindennap több időpontban ingyenes online kulturális eseményeket követhetünk.

Hirdetés

Kulturális intézményeink produkciói Győr város hivatalos Facebook-oldalán lesznek láthatóak. Illetve jónéhány közülük felvételről a Győr+ Televízió műsorán is visszanézhető, már az adott nap folyamán. A részletes programlista napi bontásban megtekinthető itt:

Győr idén ünnepli királyi várossá válása 750. évfordulóját, s ezek a programok már az évfordulóra épülnek – jelentette be dr. Dézsi Csaba András polgármester a Győr+ Rádióban.

A változatos programok közül néhányat fel is villantott: Megtekinthetünk például egy kisfilmet a Győri Balett táncművészeivel, amelyben a művészeknek a városhoz való kötődését is megismerhetjük, a Vaskakas Bábszínház Boldog születésnapot című filmjével köszönti Győrt, de részt vehetünk egy különleges online kulisszajáráson a Győri Nemzeti Színházban, ahol a nézők bepillantást nyerhetnek olyan helyekre is, melyeket eddig nem ismerhettek.

Lesz műhelybeszélgetés Berkes Kálmánnal, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjével, de online előadások is, többek között Győr 1271. évi kiváltságleveléről, a város híres tudósairól, irodalmárairól, Győr múltjáról. Nem maradnak ki a zenés irodalmi műsorok, minikoncertek, alkotó, kézműves videók, és a komolyzenei koncert, színházi és bábszínházi előadás sem.

A magyar kultúra napját minden évben január 22-én ünnepeljük annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Az idén a járványhelyzet miatt ugyan nincs lehetőség a nyilvános ünnepi műsor megrendezésére, ám a program nem marad el, az online térben lehet majd követni azt.

A kultúra napi ünnepségen a polgármester átadja a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat, Győr Város Ezüst Emlékérmét, továbbá a kulturális intézmények munkatársainak az elismeréseket. Az ünnepség a városi Facebook-oldalon jövő pénteken 17 órától lesz látható, 18 órától pedig a Győr+ Televízióban is megtekinthető.

A programok listája ugyancsak megtekinthető a hellogyor.hu weboldalon.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #Kultúra | #Magyar kultúra hete |