Hirdetés
Áll az ipar, kevesebb az autó

Kevesebb gyár, kevesebb por a levegőben

Illusztráció: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2020.03.25. 15:02

Március 11-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírussal kapcsolatos vészhelyzetet Magyarországon. Ekkor még csak a tömegrendezvényeket, és az országba való belépést korlátozta a kormányzat. Három nap múlva azonban Orbán Viktor további intézkedéseket jelentett be, szüneteltették a tanítást az egyetemeken, valamint otthoni munkavégzésre kérték a vállalatok munkatársait. Egy hét elteltével sorra bejelentették leállásukat az ország nagyüzemei is. Az intézkedések hatásai jelentkeztek a levegőszennyezettségi adatokban is.

Hirdetés

Győrben a 2006 óta Európában használt egységesített levegőminőség-index (CAQI) mérési eredményei szerint már a bejelentés másnapján alacsony levegőszennyezettségi értéket lehetett tapasztalni.

A belvárosi automata mérőállomás adatai szerint, március 13-án, pénteken a kezdeti köbméterenként 1291 mikrogramm szén-monoxid érték néhány óra alatt 164 mikrogrammra esett vissza.

Hirdetés

Ez az érték hétfőn tovább csökkent valószínűsíthetően azért, mert a városlakók kevesebbet használták autóikat.

A szén-monoxid szint a hét közepéig gyakorlatilag azonos értékeket mutatott szerdán azonban kissé megemelkedett, azonban így is bőven az egészségügyi határérték alatt maradt.

Március 20-ától nagyobb csökkenés volt tapasztalható a levegőben található CO-értékekben. Ez egy pénteki nap volt. Azt a hétfőt megelőző péntek, amikor leállították a termelést a város nagyobb üzemei. Ekkor a CO koncentráció szintje köbméterenkénti 288 mikrogrammra esett vissza, és gyakorlatilag azóta is ezen az értéken mozog.

A levegő szállópor tartama is állandó volt a vizsgált időszakban, folyamatosan 20 mikrogramm alatt maradt köbméterenként. Ez az érték a CAQI szerint nagyon alacsony minősítést jelent. Az előrejelzések azonban emelkedést prognosztizálnak. A 10 mikron alatti porszemcsék (PM10) jelenléte várhatóan megnövekedik majd pénteken és szombaton, ami nagyon rossz hír az asztmában szenvedők számára, hiszen ezek azok a részecskék azok, amelyek leginkább kiváltják az asztmás rohamokat.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Járványhelyzet |
likeold
a fb oldalunkat