Rendőrségi beszámoló a vármegyegyűlésen

Kevesebb a bűncselekmény, de sok az online csalás

Szerző és fotó: J. Kovács Adrea
2024.06.14. 13:41

Ülést tartott a vármegyei közgyűlés. Az ülés legfontosabb napirendje pontja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolója volt.

Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke a Győr+ Médiának úgy fogalmazott: „Mindig értékelni kell, hogy milyen változások történnek a bűnüldözés, illetve a rendőrség munkájának többi területén, hiszen hatalmas feladatot látnak el. A tendenciák évről-évre jobbak, 2023-ban a legtöbb területen csökkenés látszik 2022-höz képest. Tizenöt éves távlatban pedig a regisztrált bűncselekmények száma 45 százalékra csökkent. Nehéz terület viszont a közlekedés, ahol az elsőbbség meg nem adásából, a gyorshajtásból és a kanyarodási szabályok megszegéséből adódik a legtöbb baleset.” – mondta Német Zoltán.

„Szélsőségektől mentes, stabil kiegyensúlyozottság jellemezte a vármegye közbiztonságát a tavalyi évben. Számunkra az a legfontosabb, hogy az itt élők szubjektív biztonságérzete megfelelő legyen, probléma estén pedig a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban reagáljunk.” – hangsúlyozta dr. Varga Péter rendőr dandártábornok.

A vármegye rendőrfőkapitánya szólt arról, hogy 2023-ban bűnügyi területen a regisztrált bűncselekmények száma 6,5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a bűncselekmények átszerveződése figyelhető meg, jelentős mértékben nőtt az online csalások száma. Az áldozatok között vannak magánszemélyek, cégek és önkormányzatok is. Általában telefonon keresztül banki alkalmazottnak adják ki magukat a bűnözők és különböző programok betelepítésére, kódok és kártyaszámok megadására bírják rá az áldozatokat. Még mindig nagyon sok embert megtévesztenek. Pedig a rendőrség mindent megtesz a megelőzésért, interneten, tévén és az írott sajtóban egyaránt folyamatosan figyelmeztetik az embereket. A legegyszerűbb megelőzés egyébként a telefonhívás megszakítása.

Sok munkát adott tavaly az illegális migráció is, mígnem a szerb rendőrök segítségével sikerült javítani a helyzeten, ám továbbra is napi szinten fognak migránsokat.

A főkapitány szerint kiemelten fontos, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény, az emberölés felderítése száz százalékos legyen. Ezt sikerült elérni. A közterületi jelenlétet és a bejelentésekre való reagálásokat is teljesítették és rengeteg rendezvényt biztosítottak.

Vármegyénk útjain hihetetlenül nagy a forgalom, naponta mintegy 270 ezer gépjármű halad át rajtuk, az M1-es autópálya pedig az egyik legforgalmasabb tranzitút a térségben és az országban. Sajnos nőtt a halálos közlekedési balesetek száma, a megelőzést szolgáló széles körű rendőrségi programok ellenére. Jól beváltak viszont a traffiboxok, általános tapasztalat, hogy ezeken a helyeken az autósok betartják a sebességkorlátozásokat.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos