Keverőberendezés a tisztább vízért

Fotó: Győr-Szol Zrt.
Győr+
2022.09.12. 14:03

Az adyvárosi kettes számú tóra a meder vizének szellőzését, átmozgatását biztosító berendezést telepített a Győr-Szol Zrt. A hármas tóba már korábban munkába állítottak hasonló szerkezetet, az egyes tavon pedig úszó szökőkút segíti a víz tisztán tartását.

Az adyvárosi tavak elsődleges funkciója a csapadékvíz gyűjtése és tárolása, a lakótelepi mikroklíma javítása, és emellett esztétikai, rekreációs célokat is szolgálnak. Friss vízellátásuk utánpótlása kizárólag csapadékvízből történik, így vízszintjük folyamatosan változik, aszályos időszakban nehéz feladat a víz minőségének megőrzése.

Ezt segíti az a speciális, a vízfelületre helyezett eszköz, amely lassú, jelentős víztömeget mozgató áramlást biztosít. Működtetésének köszönhetően a különböző vízrétegek keverednek, megmozgatja az iszapot, annak vastagsága csökken, és légköri oxigént oldódik a vízbe. Így a tóban kevesebb lesz a felgyülemlett szerves anyag, valamint a káros gázok mennyisége. A megnövekedett oxigéntartalom az iszapban kialakuló káros gázokért „felelős” anareob baktériumfajok számára kedvezőtlen körülményeket teremt, hosszú távon pusztulásukhoz vezet, egyúttal a szerves anyag csökkentését végző aerob baktériumtörzsek fognak megjelenni, megerősödni.

A telepített berendezés rendszeres működtetéséről a Győr-Szol Zrt. gondoskodik, így a kettes számú tó vizének tisztasága hosszú távon javítható, illetve megőrizhető, csökken az algásodás mértéke, és esztétikai szempontból is javul a vízfelület látványa.

Kapcsolódó témák: #Adyváros | #Győr | #Győr-Szol Zrt. |