Hirdetés
Erdélyi tájak festője

Két hazában – Gaál András festőművész kiállítása

Fotó: Molnár György
Földvári Gabriella
2021.05.25. 12:49

Két hazában címmel a 85 éves Gaál András, az Erdélyből származó, Pannonhalmán élő, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett festőművész kiállítása nyílt meg pénteken a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

Hirdetés

A tárlaton Csáky Anna, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) vezetője mondott köszöntőt. Aki többek között arról beszélt, hogy Gaál András alkotásait szülőföldje, hazája iránti szeretete, hűsége, az erdélyi hegyek titokzatos, égbe törő csúcsainak, erdeinek sokszínű változatossága jellemzi, s ragadják meg az őket csodáló szemlélőt. A festőművésznek a GYAK tagjaként minden évben megjelennek művei a Győri antológiában, közös kiállításainkon rendszeresen láthatóak képei, melyeket az erdélyi táj ihletett még akkor is, amikor már itt élt. „A szívében, lelkében őrzött hajdani szépségek adják ma is alkotásainak témáját. Minden festménye valami megfoghatatlan belső sugárzásból jön létre, melyet a szülőföld iránti hűsége sugall.” – emelte ki Csáky Anna.

A kiállítást Varga Lajos Dániel Pro Urbe Győr díjas hírlapíró, a művész barátja nyitotta meg, aki kiemelte: „Láthatjuk, hogy ég és föld feszített ívei között játszik e festő vásznain koloritja révén szíve dobbanásaival, lelke rezdüléseivel. Ritmust rögzít, harmóniát áraszt. Vibrál a szíve. A lényében fogant és az onnan kiáradó harmónia miatt egyediek Gaál András képei, vásznai mellett lehetnek bár portrék, alakrajzok, netán víz- vagy falfestmények is. A többi titok.

Hirdetés

A megnyitóbeszéd után a GYAK műsorát láthatta a közönség.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető június 12-ig, hétköznapokon (kedd kivételével) 13:00-16:00 óráig. Az ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Regisztráció: +36 30 678 9776; rendezveny.regisztracio2020@gmail.com.

A belépéshez védettségi igazolvány szükséges!

Kapcsolódó témák: #Győr | #kiállítás | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat