Hirdetés
Sürgős beavatkozások a veszélyhelyzetben sem maradnak el

Készül a kórház a fertőzés tetőzésére is

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.04.19. 11:57

A mesterséges lélegeztetésre szoruló koronavírus-fertőzötteknek szánt intenzív ágyak fogadására, működtetésére alkalmas orvosi gázellátás kialakítása folyik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház A1-es épületszárnyában.

Hirdetés

Dr. Tamás László János főigazgató-főorvos tájékoztatása szerint jelenleg száz intenzív ágyat készítenek elő, ötvenet már korábban kialakítottak, tízet pedig a jelenleg nem használt műtőkben hoznak létre.

A főigazgató utalt rá, hogy tömeges igény esetén az egyetemi kollégium épületében létrehozott megfigyelőközpontban is száz ágyon tudják kezelni a kevésbé súlyos betegeket.

Hirdetés

A tömeges megbetegedésekre történő felkészülés hatalmas feladat elé állítja a kórház valamennyi munkatársát. Osztályokat vontak össze, úgy alakították ki a betegutakat, hogy a más kórban szenvedő ápoltak ne fertőződjenek meg. Az előkészítés idején ugyanis más sürgős műtéteket, beavatkozásokat is végeznek, nem maradnak el olyan terápiák, melyek hiánya vagy késedelme maradandó egészségkárosodást okozna a betegnek. Fontos, hogy a Covid-fertőzött, de más betegség miatt ellátásra szorulók is megfelelő helyen és biztonságos kezelést kapjanak.

Igazolt koronavírus-fertőzött száma a megyében 62 volt, közülük eddig 32 beteg került a győri kórházba. Három beteg hetek óta intenzív kezelésre szorul, de ők is megfelelő állapotban vannak.

Szerencsére – vagy a szakszerű ellátásnak köszönhetően – ez idáig beteget nem veszítettünk el, egészségügyi dolgozó csak egy fertőződött meg.

Dr. Tamás László János felhívta a figyelmet arra, hogy a sürgősségi osztály és minden szakma sürgős és nem halasztható betegellátása továbbra is folyamatosan működik a kórházban. Oda azonban ne felső légúti panaszokkal menjenek.

Ha fertőzöttek közelében voltak, s a koronavírus jellemző tüneteit produkálják – ilyen többek között a száraz köhögés, a fulladás, a magas láz, a szaglás és az ízérzékelés átmeneti elvesztése, a gyengeségérzés –, akkor hívják fel telefonon a háziorvosukat, aki szükség esetén gondoskodik a tesztelésükről, a járványügyi hatóság pedig a pozitív lelettel rendelkezőket elsősorban otthoni karanténba helyezi.

A súlyos állapotú fertőzötteket pedig mindenképpen beszállítják a kórházba, a járványügyi részlegekbe. A sürgősségit azok keressék fel – ők azonban mindenképpen –, akiknek váratlanul jelentkező, erős tünetei mögött komoly betegségek állhatnak.

Ne késlekedjenek, ha például szokatlanul erős mellkasi, hasi, végtag- vagy fejfájást éreznek, vért köpnek, beszédzavar, féloldali végtagi bénulás jelentkezik náluk, esetleg súlyos balesetet szenvednek. Az ismert, kezelt, krónikus betegségek rutinszerű ellenőrzésére a sürgősségi osztályon pedig eddig sem volt lehetőség.

A főigazgató-főorvos fontosnak tartotta megjegyezni: önmagunk, családtagjaink, embertársaink és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében szigorúan tartsuk be az előírásokat. Főleg ezen a magatartáson múlik, hogy ha majd belobban a járvány, hányan kerülnek egy időben kórházba, s az is, hogy meddig húzódik, mikor cseng le a mindenki életét teljesen átszervező, s a világ gazdaságát kikezdő, a jövőnket meghatározó világjárvány.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Járványhelyzet | #koronavírus | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat