Kertészkedés ásó, kapa és locsolókanna nélkül

Szigeti Sándor youtube
2023.02.09. 11:33

Dr. Gyulai Iván ökológus személyében különleges vendége lesz február 14-én a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélynak. A szakember arról tart előadást, hogyan kertészkedhetünk a természettel.

Már az este fél hatkor kezdődő előadás címe is figyelemfelkeltő: „Kertészkedés a természettel.” Miről lesz szó az est folyamán?

23 éve hagytam fel a hagyományos kertészkedéssel, mert ökológusként nem tudtam elfogadni, hogy ásás közben elvágom a földigilisztát, kapálom a gyomokat, és mindenféle módon küzdök azokkal a kártevőkkel, akikről azt sem tudom, hogy milyen szerepet játszanak a természetben. Amúgy sem telt sok örömöm az agyaggal való küzdelemben és a csekélyke termésben. Megtértem, és arra gondoltam, hogy ha az erdőt nem szántja, veti senki, akkor mégis miért terem. Megfigyeltem, hogyan gazdálkodik a természet. Életem legnagyobb felfedezése az volt, hogy az erdő, a rét ősszel betakarja a talajt, míg az ember kitakarja. Milyen nevetséges megállapítás ez, de ha ilyen magától érthető, akkor mi miért tesszük az ellenkezőjét? Lépésről lépésre haladva rájöttem, hogy a különböző gyomoknak és kártevőknek nevezett növények és állatok nem éppen az ellenségeim, inkább a barátaim. Ha hagyom virágozni a sokféleséget, akkor egymást fogják kordába tartani, nem kell vegyszer. Az ősszel betakart talaj egy-két év eltelte után bizonyította, hogy az élet segítségével alatta fellazul a talaj, fölösleges az ásó, a kapa, a locsolókanna. Az előadás során a tapasztalataimat szeretném átadni az érdeklődőknek, hogy ők is élvezhessék a természettel való kertészkedés örömét.   

Miért pont most lett nálunk ennyire népszerű téma a komposzthagyó mélymulcs?

Tíz éve kezdtem el népszerűsíteni a módszeremet, helyesebben mondva a természet módszerét. Lassú építkezés volt, de egyszer csak felrobbant minden. A legnagyobb hajtóerő, hogy az emberek elfordultak az iparszerű mezőgazdaság által kínált termékektől, egészségeset, vegyszermentest szeretnének megfizethető áron. Jelentős érv a váltás mellett a dráguló élelmiszer, és az előző év aszályos időjárása is. Sokan keresik a menedéket vidéken, szeretnének legalább részben önellátók lenni, de nem kívánják folytatni azt a gyakorlatot, amely nyilvánvalóan tönkreteszi a környezetüket, kikezdi egészségüket. A komposzthagyó mélymulcs segít visszatalálni a természethez, és nemcsak egészséges élelmet, de boldogságot is terem.

Gömörszőlősön önfenntartó faluprojektet indítottak és ha jól tudom, még mobiltelefonja sincs. Ez utóbbi is része öko-tudatos életformának?

A gömörszőlősi fenntartható falu kezdeményezés az idén harminc éves. Sajnos azonban szó sincs önfenntartó faluról, vagy mások felett álló öko-tudatosságról. Alapítványunk szerény eszközeivel próbálja előmozdítani a fenntartható életmód megvalósulását, de túl sok eredményről nem számolhatok be. Az, hogy nincs mobiltelefonom az egyéni döntés. A közvetlen találkozás, az érintés, az ölelés, a szembe nézés, nem helyettesíthető semmilyen modern eszközzel. Ha eljönnek az előadásra, ezt megtapasztalhatják.

Korábban a témában: