Keresi a rendőrség a marcalvárosi betörőket

Illusztráció: depositphotos.com
HAK
2022.08.20. 18:05

A közösségi médiában futótűzként terjedt a hír, miszerint Marcalvárosban több lakásba is illetéktelenek jutottak be nemrég. Érdeklődtünk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán, ahol értesüléseinket megerősítették, illetve bűnmegelőzési tanácsokkal is segítettek.

A Győri Rendőrkapitányság augusztus 16-án – a sértettek bejelentését követően – két esetben rendelt el büntetőeljárás lopás vétség, illetve lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. – kezdték a tájékoztatást, majd így folytatták: „A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövető Győrben, a Répce utcában lévő egyik társasház két lakásába – egyelőre ismeretlen módon – bement, és onnét különböző arany és ezüst ékszereket, valamint készpénzt tulajdonított el. Egyéb, esetlegesen Marcalvárosban történt lakásbetöréssel kapcsolatban a Győri Rendőrkapitányságra – az elmúlt pár napban – feljelentés nem érkezett.” – zárták a sajtóosztály munkatársai, majd kérésünkre abban is a segítségünkre voltak, hogy összeállíthassunk olyan fontos tanácsokat, amelyek esetlegesen távol tarthatják a betörőket.

Persze sajnos semmi sem garancia, ám a megfelelő óvintézkedések betartásával jelentősen megnehezíthetjük a dolgát a rossz szándékkal érkezőknek. Egy-egy rács, vagy megfelelő biztonsági ajtó láttán sokuknak elmegy a kedve a próbálkozástól így saját érdekünk, hogy megfogadjuk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály javaslatait a lakásbetörések megelőzése érdekében: Az elkövetők nem szeretik a rácsokat, riasztókat, a mozgásérzékelő lámpákat, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat.

  • Bejárati ajtajára szereltessen jó minőségű biztonsági zárat, láncot, amelyeket minden esetben használjon is! A nyílászárókra tetessen rácsot.
  • Ha teheti, a mechanikai védelem mellé kérje a vagyonvédelmi cégek elektronikus őrzését (riasztó, távfelügyelet) is!
  • A szomszédok is segíthetik egymást, ha időközönként figyelmet fordítanak a környezetükben található, üresen álló ingatlanokra.Ha több napra elutazik, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát.
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értékű, de nem mindennap használatos ékszereket!
Illusztráció: police.hu
  • Vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, fényképeket!
  • A közösségi médiában megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez. A betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, pontos információkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti körünk látja, vagy halasszuk az élménybeszámolót a visszaérkezésünk utánra.
  • Különösen fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzunk, amelyeket csak időszakosan használunk.
  • A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó lakásokban, házakban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről!

A rendőrség arra is kitért, hogy hamarosan bizony vége a nyárnak, s beköszönt az ősz, amikor sokan lezárják télire a víkendházat, nyaralót, vagy éppen a nagy év végi rohanás előtt elutaznak pihenni egy-egy hosszú hétvégére. Az üresen álló lakások, házak komoly kísértést jelentenek a betörőknek, azonban a fentiekben írt óvintézkedésekkel sokat tehetünk az ingatlanunk védelméért. Figyeljünk erre is, megéri!

„Amennyiben azt észlelték, hogy betörtek, kérjük, hogy a helyszínt ne járják össze és ne változtassák meg, mert ez nagyban megnehezíti a nyomok rögzítését. Fontos, hogy azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenesen hívható segélyhívó számokon! ”– hangzott el a végső tanács a szakemberektől.

A nyitókép forrása: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #112 | #bűnmegelőzés | #marcalváros | #rendőrség |