Kasszasikertől kasszasikerig, startol az évad a teátrumban

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2023.08.29. 17:57

Már javában zajlanak a próbák, a győri teátrum gőzerővel készül az előttük álló időszakra. Az évadnyitó társulati ülést kedden tartotta a színház vezetősége, az önkormányzat nevében dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a megjelenteket. Mint kiderült, nem egy darab kapcsán kasszasiker várható, de bemutatói és műsoron maradt előadásai mellett számtalan kiegészítő programmal is készül a teátrum a 2023/24-es szezonban.

„Reméljük, a mostani évad könnyebb lesz, hiszen az előző nehezebb volt minden eddiginél, legalábbis ha az elmúlt néhány esztendőt értékeljük. A város mindent biztosít annak érdekében, hogy önök át tudják adni azt az élményt, ami nagy értéket képvisel Győrben. Hajrá, sok tapsot, sok sikeres bemutatót és előadást kívánok mindenkinek” – szólt a társulat tagjaihoz a városvezető.

A találkozón Bakoss-Kiss Gábor vette át a szót, aki igazgatóként második ciklusának első évadát kezdi meg Győrben.

„Az elmúlt két évad sok tanulsággal és tapasztalattal vértezett fel bennünket, ami által még célratörőbbek lehetünk, hogy kiszolgáljuk a közönségünket, akikkel immáron egy nagy közösséget alkotunk, mely folyamatosan kiteljesedik” – mondta a direktor, aki beszédében kiemelte, okosan kell tervezni az évadot minden szempontból, de a legfontosabb, hogy az épület falain belül tudják kiszolgálni a nagyérdeműt.

Az intézményben jelenleg két próba zajlik párhuzamosan, miközben elkészült egy harmadik előadás is. Szeptember 9-én Szina Kinga és Bródy Norbert főszereplésével a Pénz az égből című bohózatot mutatják be, amely várhatóan kasszasiker lesz, míg szeptember 15-én lesz az első nagyszínpadi produkció, egy kortárs vígoperával, A helység kalapácsával startol az évad. A koprodukcióban egyébként a teljes alkotógárdáját felvonultatja a színház.

„Igyekeztünk a nyári időszakban nem terhelni a társulatot, de nagy örömünkre folyamatosan keresnek bennünket, így jutottunk el az elmúlt hetekben az Esztergomi Várszínházba, a Szarvasi Vízi Színházba a Primadonnákkal, ahol Járai Máté a legjobb férfi szereplőnek járó díjat is átvehette, most pedig A hőstenorral Nyíregyházára készülünk a VIDOR Fesztiválra” – mesélte az elmúlt időszak történéseit Bakos-Kiss Gábor.

A vendégjátékoknál maradva az igazgató elmondta: folyamatos egyeztetésben vannak azokkal a színházakkal, akik résztvevői voltak az első Duna Fesztnek, így kaptak meghívást Prágába is, Mihályi Orsival A műselyemlány, Jáger Andrással pedig az Álmom, az Isten című darab képviseli a győri teátrumot a cseh fővárosban.

Az október Agócs Judit főszereplésével egy romantikus drámával, az Ármány és szerelemmel indul, majd október 21-én a Vill-Korr sulibérlet is folytatódik, Kszel Attila rendezésében a Tűzön vizen át című darab Petőfi és Arany személye előtt állít majd emléket. Ugyancsak ebben a hónapban a Győri Balett a nyolc évvel ezelőtt bemutatott klasszikusát, a Skarlát betűt öltözteti új köntösbe.

Novemberben Csankó Zoltánnal és Kubik Annával érkezik a Buborékok, a 2023-as évet Bozsik Yvette rendezésében egy családi musical, a Valahol Európában zárja.

Tavasszal a padlásszínházi bemutatók is folytatódnak, a már meglévő darabok mellett Fejszés Attila és Sárközi József egy kortárs drámában, a Strip-tease-ben alakít fantasztikusat.

Márciusban két bemutatóra is számíthat a közönség a Virtuália, és a velencei zenés tévelygés, a Képtelen királyság is nagyszerű szórakozást ígér. Áprilisban jön A Pincérfrakk utcai cicák, majd a két szélhámos történetével A Riviéra vadorzóival zárul az évad, ami szintén kasszasiker lehet a teátrumban, de nem maradhat el a II. Duna Feszt sem.

„Minden értelemben közösséget próbálunk építeni. Ősszel olyan várható események lesznek, melyek rendhagyóak, de közben mégsem. Koncerteknek ad otthont a színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház produkciója a Madagaszkár is várja az érdeklődőket. Folyamatosan próbáljuk élettel megtölteni a teátrumot. Felolvasószínházi esteket is szeretnénk szervezni, arra törekszünk, hogy valami mindig történjen, így lesz majd Törőcsik Mari emlékkiállítás is, de az év első felében Székely László Retrospektív tárlatát is megtekinthetik nálunk. Novemberben visszatér a könyvszalon, a könyvtár izgalmas programjaival birtokba veszi az épületet. Decemberben Bede Fazekas Csaba 90. születésnapjára készülünk, így a két ünnep között egy Bede 90 gálát rendezünk a Nagyszínpadon. Meghívhatnánk az egész országot, mert Csabát mindenki szereti” – sorolta a programokat Bakos-Kiss Gábor.

Az évadnyitó társulati ülés végén a színház új tagjait köszöntötte az igazgató és búcsúzott a nyugdíjba vonuló kollégáktól is a vezető, így Vámosi Évától és Puter Ferencnétől.