Kardos Péterrel a gyermekkori önismeret fontosságáról

Mihályi Orsi Fotó: Győr+ Rádió
2023.10.03. 14:35

Kardos Péter tehetségszakértő, pszichopedagógussal beszélgetett Mihályi Orsi a pályaválasztás, életpálya orientáció témákban.

Péter tréningeket tart kamaszoknak, tinédzsereknek, és a továbbtanulás küszöbén állóknak azért, hogy segítse őket, ha tanácstalanok abban, hogy vajon merre induljanak, mi az, ami igazán érdekli őket? A szakember hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a szülői példamutatás e tekintetben is. Ha a szülő lelkesedik azért, amiben tevékenykedik, az ragadós lehet a gyermekre is.

Nagyon fontos az önismeretre nevelés. Már egészen kis kortól példát lehet mutatni ebben gyermekeinknek. Nem baj, ha hibázunk! Az sem, hogy nem vagyunk jók mindenben! Sőt ez pont hogy lehetetlen! Arra kell mindig összpontosítani, hogy mi az, amit tudunk? Mi az, ami érdekel minket? Az iskolarendszerünk sajnos azt erősíti a gyerekekben mi az, amit még nem tudnak. Pedig arról is szólhatna, mi mindent tudnak már! 

Péter ezeknek az igencsak komoly témáknak fontosságát emeli ki, és azt, hogyan tud segíteni szülőnek és gyermekének abban, ha esetleg nem tudja még a csemete merre induljon tovább?