Karácsonykor sem marad senki ellátatlanul

Havassy Anna Katalin Marcali Gábor
2022.12.17. 13:01

A hideg idő beköszönte mindenkit egyfajta aggodalommal tölt el. A hajléktalanoknak fizikálisan a tél a legnehezebb időszak, lelkileg pedig az advent és a karácsony. Győrben a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat mindent megtesz, hogy könnyebbé tegye a rászorulóknak ezt az időszakot. Nemes Gábor intézményvezetőt kérdeztük a részletekről.

A legrosszabb helyzetben azok az emberek vannak, akiknek még csak ha átmenetileg is, de nincs fedél a fejük felett és egy fűtött szoba sem jut. Viszont nincsenek magukra hagyva, mert a Győr közterületein élő hajléktalan emberek ellátását, gondozását a Segítőház Alapítvány utcai szolgálatai végzik, intézményi elhelyezésükről a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat gondoskodik.

Ahhoz, hogy hatékonyan segíthessenek, fontos, hogy mi, emberek se fordítsuk el a fejünket, ha úgy ítéljük meg, hogy egy bajba jutott embertársunkat vettük észre. Tehát ha utcán fekvő embert látunk, kérdezzük meg tőle, hogy tudunk-e segíteni, és ha igen, miben? Ha nem kommunikál, vagy látható rajta vérzés, sérülés, akkor hívjunk hozzá mentőt. Amennyiben ezeket nem tapasztaljuk, akkor tárcsázzuk a Magyar Vöröskereszt Nyugat-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálatát, ami 0–24 órában hívható a 92/323-000 telefonszámon. Lényeges, hogy senkit ne hagyjunk sorsára!

„Az önkormányzatnak, mint fenntartónak köszönhetően az elmúlt években több fejlesztés, korszerűsítés, férőhelybővítés történt az intézményben, így egész évben biztosítani tudjuk a hajléktalan emberek számára az elhelyezést, ellátást. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a férőhelyek száma extrém hidegben is elegendő. Az Avar utcában működő átmeneti szállón 150, az éjjeli menedékhelyen 30, a Szarvas utcában működő éjjeli menedékhelyen 60 ember ellátását tudjuk biztosítani. Szükség szerint a férőhelyszám ideiglenesen bővíthető, így minden rászoruló számára, aki kéri az elhelyezését, tudunk ellátást biztosítani, ellátatlanul senki nem marad. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy intézményünk szolgáltatásainak igénybevétele önkéntes alapon történikfoglalta össze Nemes Gábor.

A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat munkatársai karácsony idején arra is figyelnek, hogy egy kis ünnepi hangulatot csempésszenek a rideg hétköznapokba, hogy egy kicsit elfelejthessék sorsukat a fedél nélkül élők. „A székhelyünkön és a Szarvas utcai telephelyen is ünnepi műsorral készülnek egymásnak az ellátottak, emellett mindenkinek csomagot osztunk. Szenteste pedig ünnepi vacsorával készülünk. Kiemelném, hogy több egyház és magánszemély, szervezet nyújt támogatást, amelyet ezúton is köszönünk!” – zárta az intézményvezető.